ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Tym razem chcę Wam przedstawić prosty przepis na syrop miętowy. Nadaje się on do lodów, wody, herbaty i deserów. Jest słodki i delikatnie miętowy, mój nieco pieprzny:) Jak go robiłam, to w całym domu pachniało miętą, a mąż chciał go zjeść zwyczajnie łyżeczką, a nie jako dodatek.
Potrzebujemy:
1 szklankę cukru
1/2 szklanki wody
kilka gałązek świeżej mięty
odrobinę pieprzu
Cukier zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż się rozpuści, uważając aby go nie przypalić. Dodajemy miętę i gotujemy do momentu, kiedy połowa wody odparuje, a syrop zgęstnieje. Dodajemy odrobinę pieprzu (ja dałam więcej). Gotowe.
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/01/syrop-mietowy-idealny-do-deserow-i.html