ßßß Cookit - przepis na Chili con carne

Chili con carne

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso mielone wołowo-wierzowe 0,5 kilogramów
cebula 2 sztuk
olej 3 łyżek stołowych
woda 1 szklanek
liść laurowy 2 sztuk
pomidory pelati krojone 1 puszka
koncentrat pomidorowy 2 łyżek stołowych
czosnek 3 ząbki
sos sojowy 2 łyżek stołowych
sos piri-piri Tarsmak 2 łyżek stołowych
papryka słodka czerwona w proszku 1 łyżek stołowych
fasola czerwona konserwowa 1 puszka
kukurydza konserwowa 1 puszka
sól do smaku gramów
oregano do smaku gramów
Wykonanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso, wodę i dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek mięsa. Do tego wrzucamy pomidory pelati, liście laurowe i dusimy do miękkości ok. 45 minut. Po tym dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy, sos piri-piri oraz pozostałe przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Na koniec wrzucamy odsączone z wody: fasolę i kukurydzę konserwową. Wszystko gotujemy.
Uwagi:
Zupę można podawać z łyżką gęstej kwaśnej śmietany położonej na wierzchu oraz tartym serem żółtym.
Smacznego!
Autor: Robert Muzyczka, Szef Kuchni w Dworze Korona Karkonoszy
Autor: Gastrosfera
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Meksykańska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/13060/Chili-con-carne