ßßß Cookit - przepis na Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku

Boeuf Bourguignon - wołowina po burgundzku

nazwa

Wykonanie

Składniki
8 porcji
1,5 kg wołowiny (np. karczek, rozbratel)
2 łyżki oleju roślinnego
50 g masła
150 g wędzonego boczku lub bekonu
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 por
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
500 ml bulionu wołowego
500 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki koniaku (opcjonalnie)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 listek laurowy
kilka gałązek tymianku oraz natki pietruszki
8 małych cebulek szalotek lub 24 małych marynowanych cebulek
200 g małych pieczarek
Przygotowanie
Mięso pokroić na większe kawałki (ok. 4 - 5 cm). Na dużej patelni z grubym dnem podgrzać łyżkę oleju roślinnego. Dodać pokrojony w kosteczkę boczek lub bekon i zrumienić go smażąc przez ok. 3 minuty. Wyjąć na talerz pozostawiając tłuszcz.
Wlać drugą łyżkę oleju oraz dodać połowę masła, partiami dokładnie obsmażać kawałki mięsa. Gdy będą już zrumienione z każdej strony odkładać je na talerz.
Następnie podsmażać przez koło 3 minuty obrany i rozgnieciony czosnek, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę, umytego i pokrojonego pora oraz drobno posiekaną cebulę. Posypać mąką, doprawić solą (ok. 1 łyżeczki) oraz pieprzem (około pół łyżeczki), smażyć przez kolejne 2 minuty.
Wlać bulion, wino, koniak oraz koncentrat, zagotować. Przełożyć składniki z patelni do większego naczynia żaroodpornego. Dodać listek laurowy, posiekane łodyżki tymianku i posiekaną natkę oraz włożyć całe mięso i boczek. Składniki powinny być całe przykryte zalewą.
Po ponownym zagotowaniu przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika. Zapiekać przez ok. 2 i 1/2 godziny.
Na patelni na reszcie masła podsmażyć obrane cebulki szalotki i pieczarki w całości (cebulek marynowanych nie podsmażamy). Dodać do gulaszu, wymieszać i piec tym razem bez przykrycia przez około 30 minut, do czasu aż mięso będzie już całkowicie miękkie.
Propozycja podania
Bagietka lub purée ziemniaczane.
Wskazówki
Wołowina po burgundzku będzie jeszcze lepsza jeśli przygotujemy ją dzień wcześniej . Wówczas danie wyjmujemy z piekarnika po 2 godzinach pieczenia. Następnego dnia zagotowujemy, dodajemy pieczarki i cebulki i pieczemy do miękkości mięsa jeszcze przez ok. godzinę (w połowie pieczenia odkrywamy).
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/boeuf-bourguignon-wolowina-po-burgundzku