Wykonanie
Przepis oryginalny (z książki Wincenty Zawadzkiej "Kucharka Litewska" z 1938 roku) dotyczy jarząbków. Ja jarząbków nie mam, mam
przepiórki. Ponieważ oba ptaki należą do tej samej rodziny kurowatych, uznałam że
mogę zastąpić jarząbki
przepiórkami.W przepisie podane, aby ptaki dusić w hermetycznie zamykanym garnku. Ja dusiłam w garnku, który uszczelniłam
ciastem (
mąką wyrobioną z
wodą do elastyczności).Składniki:2
przepiórki,
sól,5 łyżek dobrej
śmietany - 30 %
Przepiórki oczyścić, umyć, osuszyć, oprószyć
solą. Do garnuszka wlać
śmietanę, ułożyć
przepiórki. Brzegi garnka oblepić
ciastem, przykryć pokrywką i dokładnie zakleić. Garnek postawić na małym ogniu i gotować około 30-40 minut.Oczywiście dobrze by było przygotować
przepiórki w szybkowarze, ale albo trzeba ich użyć dużo więcej, albo
mieć bardzo mały szybkowar.
Przepiórki, Fot. Joanna Krzewińska
Przepiórki podałam z bulwami (czyli topinamburem) smażonymi .
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska