ßßß Cookit - przepis na Przepiórki duszone w śmietanie

Przepiórki duszone w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Przepis oryginalny (z książki Wincenty Zawadzkiej "Kucharka Litewska" z 1938 roku) dotyczy jarząbków. Ja jarząbków nie mam, mam przepiórki. Ponieważ oba ptaki należą do tej samej rodziny kurowatych, uznałam że mogę zastąpić jarząbki przepiórkami.
W przepisie podane, aby ptaki dusić w hermetycznie zamykanym garnku. Ja dusiłam w garnku, który uszczelniłam ciastem (mąką wyrobioną z wodą do elastyczności).
Składniki:
2 przepiórki,
sól,
5 łyżek dobrej śmietany - 30 %
Przepiórki oczyścić, umyć, osuszyć, oprószyć solą. Do garnuszka wlać śmietanę, ułożyć przepiórki. Brzegi garnka oblepić ciastem, przykryć pokrywką i dokładnie zakleić. Garnek postawić na małym ogniu i gotować około 30-40 minut.
Oczywiście dobrze by było przygotować przepiórki w szybkowarze, ale albo trzeba ich użyć dużo więcej, albo mieć bardzo mały szybkowar.
Przepiórki, Fot. Joanna Krzewińska
Przepiórki podałam z bulwami (czyli topinamburem) smażonymi .
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".
- Polska kuchnia to kuchnia pełna ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko schabowy z kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora - mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145367,18100741,Przepiorki_duszone_w_smietanie.html