ßßß Cookit - przepis na Pierś gęsia pieczona w soli

Pierś gęsia pieczona w soli

nazwa

Wykonanie

Pieczenie w soli ułatwia pozostawienie naturalnych soków wewnątrz mięsa. Tworzy się skorupa, nie pozwalająca uciec cennym smakom i aromatom.
Składniki:
4 piersi gęsie
2 kg soli (na przykład ciechocińskiej)
2 pęczki natki pietruszki
3 gałązki świeżego rozmarynu
czerwone wino
Wykonanie:
Piersi gęsie marynować w winie przez 3 dni.
Nagrzać piekarnik do 200°C, obłożyć piersi świeżymi ziołami i zasypać dokładnie solą morską. Piec ok. 15 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia. Następnie otrząsnąć piersi z soli, pokroić w cienkie plasterki i podawać na przykład na liściach jarmużu.
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Przepisy
Zobacz także
Krupnik na gęsinie
Udo gęsie konfitowane
Gęsina coraz bardziej popularna i dostępna
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145821,19141824,piers-gesia-pieczona-w-soli.html