ßßß Cookit - przepis na Najlepsza domowa nutella

Najlepsza domowa nutella

nazwa

Wykonanie

Możesz być weganinem, wegetarianinem albo mięsolubnym miłośnikiem karmelizowanego bekonu. Być może potrafisz się powstrzymać przed podjadaniem pierniczków kilka dni przed Gwiazdką, ale czy słoik cudownego, orzechowo-czekoladowego kremu nie jest najlepszym lekarstwem na zimno, albo gorąco w grudniu, na pluchę, na za szybko zapadający mrok, na nie chciane kapcie pod choinką? Jednak zamiast sięgać po gotowe, kupne kremy, które z pewnością smakują, jednak lepiej nie czytać ich składu. Domowa nutella na prawdziwych orzechach, z najlepszej jakości kakao to prostota, a jednocześnie doskonały smak. I serio wystarczy dobry blender i kilka składników. To cudowny jadalny prezent dla każdego!
Leniwy niedzielny poranek, w głowie jeszcze ostre metalowe nuty z wczorajszej Blogowiligii, w oczach uśmiechy, które zbierałam na ulicy w południe od tysięcy ciepłych, pogodnych ludzi. Piję delikatny napar z rumianku z pomarańczą, słucham Louisa Armstronga, który n chwilę przywdział mikołajową czapkę. "Zat You, Santa Claus?", to w tym roku utwór otwierający playlistę świąteczną na Spotify Gwiazdka z Noël, noël 2015, którą miło włączyć przed Świętami i grać przez cały tydzień. Posłuchajcie...
Co lubicie znajdować pod choinką? A czym sami obdarowujecie bliskich? Mnie zawsze rozczulały i wzruszały prezenty samodzielnie wykonane, od pudełeczka na "biżuterię", czyli wszystkie plastikowe bransoletki, które dostałam od przyjaciółki w podstawówce, po pudełeczko ciasteczek, które samodzielnie upiekła dla mnie kiedyś moja malutka wówczas córeczka. No tak, bo te jadalne prezenty to generalnie są wspaniałe. Jest ktoś, kto piecze, smaży, dusi, potem razem z uśmiechem zamyka w słoiczku, pudełeczku, przewiązuje wstążką. I jest ktoś, to rozwiązuje wstążeczkę, odkręca pokrywkę, uchyla wieczko i pierwsze co wydobywa się ze środka to ten uśmiech, ciepło i serce. Jadalne prezenty to obdarowywanie miłością - mamy do dziecka, syna do ojca, chłopaka do pierwszej dziewczyny, babci do niewielkiej wnuczki, przyjaciółek, które o sobie pomyślały najcieplej.
Niech w tym roku jednym z jadalnych prezentów, które podarujecie bliskim będzie słoik domowej, pysznej nutelli . Takiej bez mnóstwa bezsensownych składników. Nie wierzycie, to popatrzcie proszę:
Skład oryginalnej nutelli to :
cukier (na pierwszym miejscu, czyli jest go najwięcej, aczkolwiek producent nie podaje %)
olej roślinny (na drugim! i nie wiadomo jako, podejrzewam, ze to olej palmowy)
orzechy laskowe 13% (a ponoć to krem orzechowy!)
kakao w proszku o obniżonej wartości tłuszczu 7,4% (serio? po co odtłuszczone, tłuszcz kakaowy jest pyszny i zdrowy, ale oczywiście tańszy od tłuszczu roślinnego, prawda?)
mleko odtłuszczone w proszku 6,6% (w domowej nutelli całkowicie do pominięcia)
serwatka
emulgator: lecytyna
wanilina (produkowana syntetycznie w przemyśle chemicznym)
To teraz coś miłego do czytania i zdecydowanie krótsza lista, bo tylko 6 składników. Wszystkie są bezpieczne, zdrowe, a przynajmniej nie szkodzą i połączone ze sobą stworzą pyszny, orzechowo-czekoladowy krem dla każdego łasucha.
Skład domowej nutelli wg ChilliBite :
prażone orzechy laskowe 52%
cukier trzcinowy 35% (można zastąpić białym cukrem lub syropem z agawy)
naturalne kakao w proszku 7,3%
organiczny olej kokosowy 2,9% (można zastąpić olejem z orzechów laskowych)
naturalny ekstrakt wanilii 2,2%
szczypta soli
I co, przekonani? Czyż powyższe nie brzmi lepiej? Czy ślinianki nie zaczynają szaleć już po przeczytaniu składu domowej nutelli? To naprawdę pyszny orzechowo-czekoladowy krem, który bez wyrzutów sumienia można dać dziecku na śniadanie. Zróbcie koniecznie i podarujcie komuś od serca, a mały słoiczek zachowajcie dla siebie.
Ekologiczny olej kokosowy jest dostępny w każdym większym markecie, nie tylko w sklepach z ekologiczną żywnością. Jeśli nie uda się Wam kupić trzcinowego cukru pudru, możecie sami go zrobić w dobrym blenderze lub Thermomixie, ale można go zastąpić zwykłym cukrem pudrem lub syropem z agawy. Dodajcie też czarne, najlepsze holenderskie kakao doskonałej jakości, a ekstrakt lub pasta z prawdziwej wanilii to obowiązkowy składnik w każdej kuchni. Szkoda zdrowia na sztuczne wanilinowe aromaty, zapachy i aromatyzowane waniliną cukry.
Wystarczy dobry blender, lub Thermomix, by w kilka minut przygotować wyśmienita domową nutellę . W zasadzie jedynym, ciut bardziej pracochłonnym elementem jest uprażenie i otarcie ze skórek orzechów laskowych, to jest ten moment, gdy do słoiczka wkładamy nasze serce. Prażone orzechy laskowe cudownie pachną w całym domu i zyskują na smaku w porównaniu ze zwykłymi orzechami.
370g orzechów laskowych (po uprażeniu i otarciu skórek 360g)
240g trzcinowego cukru pudru (można zastąpić zwykłym drobnym cukrem pudrem)*
20g ciemnego, naturalnego kakao**
10-20g ekologicznego oleju kokosowego (można zastąpić olejem z orzechów laskowych)
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
szczypta soli
Orzechy laskowe wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 10 minut. Orzechy powinny się lekko podprażyć, a skórka popęka i będzie łatwa do zdjęcia. Gorące orzechy partiami przekładaj do czystej ściereczki kuchennej i pocieraj intensywnie, aż wszystkie skórki się złuszczą. Do nutelli wszystkie orzechy powinni być pozbawione skórek, te mogą bowiem dać nieco goryczy.
Orzechy zmiksuj w blenderze lub Thermomixie na gładki, lejący krem. Początkowo będzie to gęsta masa, ale po chwili stanie się bardziej płynna - powstanie masło orzechowe (trwa to ok 2-5 minut w zależności od mocy blendera). Potem dodaj trzcinowy cukier puder, kakao, wanilię i sól, miksuj ponownie do uzyskania gładkiej pasty, na końcu wmiksuj olej kokosowy.
Domowa nutella początkowo będzie dość płynna, ale w lodówce gęstnieje. Można ją przechowywać ok 2-3 tygodni w lodówce, ale naszej jeszcze nigdy się ta sztuka nie udała. Domowa nutella świetnie smakuje na grzance z razowego chleba, na kromce chałki, do naleśników, czy gofrów, a też prosto ze słoika do podjadania dla łasuchów.
* jeśli nie masz cukru pudru trzcinowego, możesz zmiksować cukier demerara w blenderze lub Themomixie na gładki puder, ok 30 sekund na najwyższych obrotach; możesz też użyć zwykłego cukru pudru lub zamienić na syrop z agawy
** moja nutella jest bardzo ciemna, lubimy mocno czekoladowe smaki, używam 20g kakao, ale możesz na początku dać mniej, spróbować i ewentualnie jeszcze dodać więcej na własny smak
Źródło:http://www.chillibite.pl/2015/12/najlepsza-domowa-nutella.html