Wykonanie

Wersja
kokosowo - malinowa (nie mniej smaczna niż wersja czekoladowa)
puddingu z wykorzystaniem nasion chia. Możliwości wykorzystania tych nasion jest mnóstwo i nie bójcie się eksperymentować :-). Może macie jakieś swoje sprawdzone połączenia smakowe? Podzielcie się nimi w komentarzach!Składniki na 4 porcje:1 szklanka
mleka kokosowego (lub pół na pół ze zwykłym,
ryżowym,
migdałowym itp.)200 g
malin, świeżych lub mrożonych6 łyżek nasion chia2 - 4 łyżki
syropu z agawy, golden
syrupu,
miodu,
syropu klonowegoMaliny przetrzeć przez sitko by pozbyć się pesteczek. Powstałe puree
malinowe przełożyć do szklanki i dopełnić
wodą do otrzymania pełnej pojemności szklanki - 250 ml. Dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut.Do szklanki
mleka kokosowego dodać 3 łyżki nasion chia i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut.Po tym czasie zauważycie wyraźnie rozpoczęcie się procesu 'żelowania'. Jeszcze raz zamieszać, dosłodzić do smaku część
kokosową i
malinową. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 5 - 6 godzin lub na całą noc.Po tym czasie rozłożyć do pucharków, dwuwarstwowo, podawać ze świeżymi
malinami.Smacznego :-).