ßßß Cookit - przepis na Makowe babeczki z fistaszkami

Makowe babeczki z fistaszkami

nazwa

Wykonanie

Babeczki z wykorzystaniem domowej masy makowej. Na maśle orzechowym, z bakaliami, polewą czekoladową i orzeszkami ziemnymi. Osoby na diecie bezglutenowej, postępując ostrożnie (masa makowa wykonana w domu, bezglutenowy proszek do pieczenia) łatwo przystosują ten przepis do swojej diety. Są pyszne, to praktycznie makowce w wersji mini ;-).
Składniki na około 10 babeczek:
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
4 duże jajka
350 g masy makowej (np. z domowego przepisu)
3 łyżki miodu
1 jabłko stare na tarce na dużych oczkach
ekstrakt migdałowy - odrobina (w masie makowej już był dodany)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło orzechowe, zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia i powstania luźnej masy maślanej. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, wypełniając papilotkę prawie do pełna.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Dodatkowo:
garść orzeszków ziemnych
Polewa czekoladowa:
20 g masła
80 g mlecznej czekolady
Oba składniki umieścić w miseczce i roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Ciepłą polewą udekorować babeczki, posypać orzeszkami ziemnymi.
Uwaga: słodkość babeczek w dużej mierze będzie zależała od słodkości masy makowej, ilość cukru należy dobrać do smaku.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/makowe-babeczki-z-fistaszkami