ßßß Cookit - przepis na Makowe babeczki z masłem orzechowym

Makowe babeczki z masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

W styczniu modne są wpisy o tym, jak wykorzystać pozostałe po świętach resztki jedzenia. U mnie w lodówce nie zostało szczerze mówiąc zbyt wiele… :) Nie szalałam zbytnio w kuchni, ze względu na chorobę, i chyba tylko dzięki temu udało mi się przygotować wszystkiego w sam raz (choć domownicy nie obrazili by się pewnie, gdybym zdążyła upiec jeszcze jedno ciasto… ;) ).
Zabrakło czasu na makowy przekładaniec, choć porcja masy makowej czekała przygotowana w lodówce. Żeby nie zmarowała się całkiem, już w nowym roku przygotowałam szybkie makowe babeczki z masłem orzechowym. Przepis wpadł mi w oko ze względu na dodatek jabłek, zupełnie jak w makowcu Babci, moim ulubonym! Duża ilość bakalii, dodatek masła orzechowego i delikatna konsystencja ciasta to dodatkowe atuty. :) Polecam!
Składniki (na około 12 babeczek):
150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)
4 duże jajka
350 g domowej masy makowej (lub innej, ale dobrej jakości :) )
3 łyżki miodu
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 jabłko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść rodzynek sułtańskich
garść posiekanych orzechów lub migdałów
Do dekoracji:
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
łyżka masła
orzeszki ziemne lub dodatkowa porcja masła orzechowego, tym razem koniecznie bez kawałków orzechów
Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Formę na muffinki z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (koniecznie, babeczki są delikatne i inaczej trudno byłoby wyjąć je z formy).
Masło orzechowe ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy masę makową, miód, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i jabłko, starte na tarce o grubych oczkach, mieszamy do powstania jednolitej masy. Na końcu dodajemy rodzynki i orzechy, jeszcze raz mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamydo formy na muffiny, wypełniając papilotki prawie do pełna.
Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, lub dłużej, do „suchego patyczka”. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy wystudzone babeczki. Dekorujemy orzeszkami lub niewielkimi rozetkami z masła orzechowego.
Oryginalny przepis pochodzi z tej strony . Zmodyfikowałam tylko troszkę. ;)
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2016-01-07
Przygotowanie:
25 M
Gotowanie/pieczenie:
25 M
Całkowity czas:
50 M
Średnia ocena:
5
Based on 2 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2016/01/07/makowe-babeczki-z-maslem-orzechowym