ßßß Cookit - przepis na Brownies z masłem orzechowym i białą czekoladą

Brownies z masłem orzechowym i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

To brownies z orzechowym masłem to kolejne już brownies do mojej kolekcji. Choć piekę ostatnio sporadycznie, to najczęściej wybór pada właśnie na brownies - jedne z najlepszych i najszybszych do wykonania łakoci. W brownies z masłem orzechowym rolę przewodnią pełni oczywiście to lekko słone smarowidło w wersji z kawałkami orzechów. Bardzo oryginalne, bardzo czekoladowe i bardzo smaczne brownies - jak zwykle zresztą. Polecam.
225 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
225 g masła
300 g drobnego cukru
3 jajka, lekko roztrzepane
75 g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g białej czekolady, posiekanej na kawałki
200 g masła orzechowego (arachidowego) wersja z kawałkami
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy na niewielkim ogniu (można to zrobić też w misce umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą). Odstawiamy.
W oddzielnej dużej misce ubijamy cukier i jajka przez kilka minut do białości. Wlewamy rozpuszczoną czekoladę i kontynuujemy ubijanie, aż masa będzie gęsta, po czym dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
Wylewamy masę do przygotowanej foremki i posypujemy wierzch białą czekoladą. Za pomocą łyżeczki wykładamy w kilku miejscach masło orzechowe po czym delikatnie końcem łyżeczki rozprowadzamy je, tak aby powstały "esy-floresy".
Pieczemy przez ok 30-35 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i kroimy na kwadraty.
Przepis z książki Rachel Allen "Cakes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2016/02/brownies-z-masem-orzechowym-i-biaa.html