ßßß
O tym, jak trudno znaleźć idealny przepis na pierniczki z dobrze widocznym i wypukłym wzorkiem, wie tylko ten... kto próbował. Pierniczki wymagają dodatku sody oczyszczonej i najczęściej mocno rosną podczas pieczenia, wzorek lubi się rozmywać, tym bardziej, jeśli wzory w foremkach są płytkie (jak u mnie) . Tymczasem - przepis idealny! Szybki i prosty - to ucieranie składników jak przy klasycznych ciasteczkach. Pierniczki wychodzą pyszne, lekko chrupiące z wierzchu (z czasem miękną), aromatyczne i po prostu piękne! Początkowo miały być tylko do ozdoby na święta, ale są tak smaczne, że muszę dorobić kolejną porcję ;-). A może posiadacie podobne formy (czasem bardzo stare) i zechcecie upiec na święta?Składniki:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 łyżka kakao9 łyżeczek przyprawy korzennejpół łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli230 g masła3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 duże jajkopół szklanki melasy2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego/golden syrupu/płynnego mioduUwaga: Wyjątkowo w tym przepisie szklanka o pojemności 230 ml, nie jak zawsze 250 ml.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól. Odłożyć.W misie miksera umieścić masło i cukier. Ucierać przez kilka minut lub dłużej, do powstania bardzo jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Dodać melasę, następnie syrop kukurydziany/golden syrup/płynny miód i utrzeć lub zmiksować do połączenia. Wsypać wszystkie suche składniki, zmiksować do połączenia.Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką pszenną, lekko spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez całą noc.Kolejnego dnia ciasto wyjąć na oprószoną mąką pszenną stolnicę. Rozwałkować zgodnie z głębością swojej foremki. Jeśli foremki są w kształcie stempli - na grubość stempla. Wycinać kawałki ciasta, oprószać mąką pszenną i wypełniać nimi przygotowaną foremkę, usuwając nadmiar ciasta. Gotowe pierniczki wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wystukując je z formy.Piec przez 7 - 15 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków (ja swoje serca piekłam około 13 minut) w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.Dowolnie udekorować - udekorowałam jadalnym pyłem 'antyczne złoto' (dokładnie taki puder, nakładany na pierniczek przy pomocy pędzelka).Smacznego :-).


Źródło przepisu - "Tartine" E .M. Prueitt z małymi zmianami.