Wykonanie
Jeżeli jesteście uzależnieni od Nutelli, musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Domowe
masło czekoladowo-
orzechowe jest o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Nie dominuje w nim
cukier, lecz
orzechy. Właściwie…
cukru w nim w ogóle nie ma! Ta receptura gwarantuje intensywny smak, możliwość kontrolowania gęstości i błyskawiczny czas przygotowania. Przy dobrej organizacji pracy
masło powstanie w zaledwie 20 minut. Macie w kuchni
niesłodzone mleko skondensowane, prawdziwą
gorzką czekoladę i
orzechy laskowe? Jeśli tak, to do dzieła! Gotowy krem można wykorzystać jako nadzienie do rogaliczków albo naleśników, przełożenie do ciasta czy smarowidło na kanapki. Ale równie dobrze można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoika!Delicious homemade chocolate Ό hazelnut butter. Tastes like Nutella but it’s so much better and without sugar.
Very addictive!SkładnikiD kilka kropel
soku z cytrynyO 150 g
gorzkiej czekolady (używam
czekolady 90%)Z 180 g
orzechów laskowych2-3 łyżki
syropu z agawy lub
miodu (niekoniecznie)420 ml
niesłodzonego mleka skondensowanego (płynnego)
stewia fluid (20-30 kropel lub do smaku)M ½ łyżeczki zmielonych
goździków albo odrobina
cynamonu lub
imbiruW szczypta
soliOrzechy laskowe wyłuskać, ewentualnie pozbawić także brązowych skórek (przedtem należy je podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku). Najlepiej kupować
orzechy w łupinach, gdyż te obrane szybko jełczeją. Wrzucić do blendera i miksować kilka minut, aż do uzyskania płynnej, tłustej, gładkiej masy. Czas potrzebny do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji zależy w dużej mierze od jakości i mocy blendera, więc uzbrójcie się w cierpliwość.W garnuszku z grubym dnem lub na parze umieścić
mleko skondensowane ze
stewią i
syropem z agawy. Dodać
goździki lub
cynamon, szczyptę
soli, a następnie
sok z cytryny. Na końcu dodać połamaną na kawałki
gorzką czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia.Ciepłą masę
mleczno-
czekoladową wlać do zblendowanych
orzechów i chwilę miksować całość. Gotowe! Z podanych składników uzyskacie krem dość gęsty, idealny do kanapek lub nadziewania rogalików. Jeśli chcecie, aby był rzadszy, wystarczy dolać nieco więcej
mleka lub zmniejszyć ilość
czekolady. Najbezpieczniej przechowywać go w lodówce, ale nie wiem jak długo może stać, ponieważ zawsze baaardzo szybko znika :)
