Wykonanie
Jest to mój ulubiony domowy sposób na przeziębienie. Ponieważ dopadła mnie grypa postanowiłem trochę się podleczyć :) Jest wiele przepisów na grzane
piwo . Kiedyś w knajpie dostałem
piwo podgrzane w mikrofalówce, nawet bez dodatku soku – ohyda! Dobry grzaniec musi być z
goździkami,
miodem i
cynamonem. Jeśli dodamy
imbir, to efekt leczniczy będzie jeszcze lepszy.
Składniki:2
piwa2 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonugoździki – około 10 szt.dwa plasterki korzenia
imbiruDo garnka wlewamy odrobinę
piwa, dodajemy
miód i
przyprawy. Gotujemy chwilę ciągle mieszając, aż
miód się rozpuści. Dolewamy resztę
piwa i podgrzewamy – uwaga nie można grzańca zagotować!
Alkohol w wysokiej temperaturze bardzo szybko paruje i będziemy
mieli piwo bezalkoholowe.