ßßß Cookit - przepis na Kruche pierożki z makiem, migdałami i skórką pomarańczową

Kruche pierożki z makiem, migdałami i skórką pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Święta już tak blisko, a ja jak zwykle przygotuję tylko 1/10 z tego, co sobie wymyśliłam. Każdego roku w ostatniej chwili wypiekam właśnie takie pierożki, bo makowiec trudniej podzielić i trudniej zjeść go bardzo mało. A poza tym są bardzo urokliwe. Na pewno gościom będzie miło, kiedy spróbują takiego pysznego pierożka na deser po wykwintnym świątecznym obiedzie. Albo zabiorą go do kieszeni na świąteczny spacer…
Chociaż tak naprawdę, najbardziej potrzebujemy świątecznej atmosfery, a to nie jedzenie samo w sobie ją tworzy, tylko ludzie. I to na nich powinniśmy się skupić w czasie świąt, czego sobie i Wam wszystkim, najgoręcej życzę!
Składniki (na około 40 pierożków wykrawanych szklanką)
Ciasto
500 g mąki orkiszowej(300g ciemnej, razowej i 200 g jaśniejszej)
250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 żółtka
2 łyżki mleka kokosowego lub śmietanki
3 łyżki zimnej wody
2 szczypty soli
mąka do podsypania stolnicy (minimalnie lub wcale)
1 jajo roztrzepane do posmarowania pierogów przed pieczeniem
Farsz
125 g mielonego suchego maku (można zmielić w młynku)
1 szklanka mleka roślinnego (owsiane, ryżowe, migdałowe) lub innego
4 łyżki masła klarowanego
4 łyżki miodu lub dowolnego naturalnego słodu
¾ szklanki posiekanych migdałów bez skórki
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
szczypta mielonej wanilii
4 łyżki rumu (niekoniecznie, dla dzieci – bez rumu)
2 łyżki mielonej suszonej skórki pomarańczowej
Ciasto
Wymieszać mąkę z solą i dodać pozostałe składniki. Rozetrzeć masę w palcach, tworząc grudki podobne do kruszonki. Zagnieść szybko kruche ciasto, uformować kulkę i wstawić do lodówki.
Farsz
Mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby dodać nieco mleka, ponieważ mak będzie wchłaniał płyn. Gotować kilka minut, aby mak zmiękł i nabrał delikatniejszego smaku. Następnie dodać masło oraz wszystkie pozostałe składniki. Na bardzo małym ogniu gotować, mieszając, aż wszystkie składniki skomponują się smakowo, a rodzynki będą bardzo miękkie.
Gotowy farsz odstawić do przestudzenia i wyjąć ciasto z lodówki.
Odrywać ciasto po kawałku i wałkować na stolnicy lub blacie dość cienko. Wyciąć krążki i jeśli są zbyt grube, jeszcze raz je rozwałkować. Powinny być elastyczne. Nałożyć nadzienie, docisnąć brzegi i dodatkowo przycisnąć cały brzeg każdego pierożka widelcem, jak to widać w postaci ząbków na zdjęciach. Postępując tak do wyczerpania ciasta i nadzienia, układać pierożki na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować pierogi dłonią lub za pomocą pędzelka roztrzepanym jajem Piec w nagrzanym do 180˚C piekarniku (duże pierogi przez około 24 minuty, małe przez około 18 minut, na środkowej półce).
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/12/kruche-pierozki-z-makiem-migdaami-i.html