ßßß Cookit - przepis na likier krówkowy

likier krówkowy

nazwa

Wykonanie

Home
ALKOHOLE DOMOWE
likier krówkowy
Z serii napojów alkoholowych polecam przepis na likier krówkowy
Składniki:
1/4 – 1/2 l wódki (u mnie whisky) -w zależności jaki kto lubi mocny
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ( dałam gotową masę krówkową w puszce)
1/2 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka dobrej kawy rozpuszczalnej.
Wykonanie:
Mleka skondensowane wkładamy do garnka, zalewamy ją całkowicie wodą i gotujemy przez 2 1/2 godziny (od chwili zagotowania). Pozostawiamy w wodzie aż do ostygnięcia. /Achtung !!!
Nie otwieramy gorącej puszki z mlekiem,ponieważ możemy się poparzyć/.
Zamiast gotowania puszki możemy użyć masy krówkowej w puszce /ja miałam z biedronki/. Masę przekładamy do miski i jeżeli masa jest sztywna (czasem się tak zdarza) to chwilę miksujemy.
Rozpuszczoną kawę w niewielkiej ilości wrzątku , dodajemy do masy krówkowej, składniki dokładnie mieszając. Dodajemy alkohol i śmietanę (lub skondensowane niesłodzone mleko) i całość dokładnie mieszając.
Likier przelewamy do butelki i odstawiamy do przegryzienia na ok. 2-3 dni do lodówki..
Na zdrowie:)
Powiązany przepis:
śledzie w sosie pomidorowym
sałatka z tuńczyka na krakersach
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/likier-krowkowy