ßßß Cookit - przepis na karp w galarecie smażony

karp w galarecie smażony

nazwa

Wykonanie

Home
RYBY / OWOCE MORZA
karp w galarecie smażony
U mnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być karp w galarecie ..w tym roku oprócz tradycyjnego postanowiłam zrobić także nieco inna wersję z karpiem smażonym i ogórkami kiszonymi..
Produkty:
1 karp około 1.2 kg
masło klarowane do smażenia lub olej
2 ząbki czosnku
sól.pieprz. sok z cytryny tymianek/nie obowiązkowo/
mąka do obtaczania
wywar:
1 marchewka
1 pietruszka
1/3 selera
1 por
1 łyżka vegety
1 paczka żelatyny
sól.pieprz .ziele angielskie .liśc laurowy
dodatkowo:
jajko ugotowane na twardo
2 ogórki kiszone
Wykonanie:
Rybę po sprawieniu i oczyszczeniu z łusek oraz pokrojeniu na dzwonki/oprócz głowy.którą wykorzystamy o gotowania wywaru/ solimy.pieprzymy dajemy czosnek przeciśniety przez wyciskacz oraz sok z cytryny nacieramy rybę i ostawiamy na minimum 1 h by przeszła przyprawami..na rozgrzany tłuszcz u mnie masło ale moze być także olej, kładziemy obtoczone w mące kawałki ryby.obsmażamy na złoty kolor z obu stron..
W między czasie z obranych warzyw do których wlewamy około 2 litry wody na małym ogniu jak na rosół ma sie powoli bulgotać z dodatkiem wegety i przypraw /ja oprócz tego dodaje jeszcze 2-3 ząbki czosnku/..oraz głów i płetwy z ryby..Gdy warzywa są miękkie przelewamy przez sito a do wywaru dodajemy żelatynę według przepisu na opakowaniu..i łaczymy bez gotowania..
Usmażoną rybę przekładamy na półmisek..dajmy pokrojone ogórki i dekorujemy jajkiem..zalewamy wywarem..odstawiamy do stężenia..Podajemy polane sokiem z cytryny lub sosem chrzanowym..
Smacznego..
Powiązany przepis:
orzechowiec z gotowanym sernikiem kajmakowym
devolay (dewolaj) wieprzowy
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
flaki wołowe
tort walentynkowy
zapiekanka z brokułami i kurczakiem
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarniku
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/karp-w-galarecie-smazony