Wykonanie
Dziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z
papryczką chili,
czerwoną papryką i
szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień.Składniki:6
jajek10-12 ugotowanych
szparagów1/2
czerwonej papryki1/2
papryczki chilisól,
pieprzolejWykonanie:Na rozgrzanej patelni skropionej
olejem podsmażamy posiekaną paryczkę i pokrojoną w kostkę
paprykę.Do miski wbijamy
jajka, przyprawiamy i dobrze ubijamy. Dodajemy do nich w obydwie
papryki i pokrojone na kawałki
szparagi.Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną
olejem patelnię.Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Podlewamy delikatnie
olejem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby
jajka się ścięły.Możemy podawać na zimno i na ciepło.