ßßß Cookit - przepis na Frittata: szparagi, papryka

Frittata: szparagi, papryka

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejna wersja frittaty, tym razem na ostro, z papryczką chili, czerwoną papryką i szparagami. Szybka przekąska na ciepły letni dzień.
Składniki:
6 jajek
10-12 ugotowanych szparagów
1/2 czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
olej
Wykonanie:
Na rozgrzanej patelni skropionej olejem podsmażamy posiekaną paryczkę i pokrojoną w kostkę paprykę.
Do miski wbijamy jajka, przyprawiamy i dobrze ubijamy. Dodajemy do nich w obydwie papryki i pokrojone na kawałki szparagi.
Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną olejem patelnię.
Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch fritaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy fritatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Podlewamy delikatnie olejem. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby jajka się ścięły.
Możemy podawać na zimno i na ciepło.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/06/frittata-szparagi-papryka.html