Wykonanie
Została mi nadwyżka
rabarbaru po upieczeniu ciasta i zastanawiałam się co z nim zrobić... ?
Dżem z samego
rabarbaru, nie bardzo... Postanowiłam więc go udusić z niewielką ilością
cukru. Jestem zadowolona z efektu końcowego. Dodałam go np. do koktajlu
truskawkowego, mąż smarował nim ciasto z
truskawkami... Już kupiłam kolejne 2 kilogramy
rabarbaru :-)))Składniki:1 kg
rabarbaru5 łyżek
cukruWykonanie:
Rabarbar kroimy w plasterki, przekładamy do płaskiego garnka z grubym dnem i zasypujemy
cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby
rabarbar puścił trochę soku.Następnie powoli doprowadzamy go do wrzenia (jeśli jest taka potrzeba podlewamy go niewielką ilością
wody) i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny.
Rabarbar przecieramy lub blendujemy i nasz mus jest już gotowyMus możemy zamknąć w słoikach lub jeść go na bieżąco, przechowując w lodówce.Z podanej ilości wyszły mi 3 małe słoiczki.