ßßß Cookit - przepis na Kuchnia śląska: kompot z rabarbaru

Kuchnia śląska: kompot z rabarbaru

nazwa

Składniki

Wykonanie

Dzisiaj przepis na obowiązkowy dodatek do śląskiego obiadu w lecie - kompot rabarbarowy. Przepis banalny i prosty jak konstrukcja cepa - smak dzieciństwa ;)
Składniki:
5 łodyg rabarbaru
szklanka cukru
Z umytego rabarbaru ściągnąć za pomocą noża zewnętrzne włókna. Oczyszczone łodygi pokroić w dużą kostkę. W garnku zagotować 2 l wody, dodać cukier i zrobić syrop. Pokrojony rabarbar wyłożyć na durszlak i przelać wrzątkiem, na następnie włożyć do garnka z gotującym się syropem. Gotować 15 minut, przecedzić, ostudzić i wlać do dzbanka.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/06/kuchnia-slaska-kompot-z-rabarbaru.html