Wykonanie
Jaki jest wasz sposób na zrobienie pysznego kompotu? Ja wrzucam
owoce do zimnej
wody, czekam aż się zagotuje, dosładzam do smaku i odstawiam do wystygnięcia. A jeśli na dworze jest gorąco wstawiam później do lodówki. Proste, zdrowe i pyszne :)
Składniki:- 700 g
rabarbaru- ok. 2 litrów zimnej
wody-
cukier (10 - 15 czubatych łyżek)- ewentualnie sok z połowy
cytryny (ja zamiast dodawać sok wrzucam do szklanki plasterek
cytryny i tak to sobie spożywam przez tą
cytrynkę)Przygotowanie:1.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy
wodą. Czekamy aż się zagotuje i powoli gotujemy jeszcze przez kilka minut. Ewentualnie dodajemy
sok z cytryny.2. Słodzimy do smaku. Dzisiaj wyszło mi dokładnie 13 czubatych łyżek
cukru ;)3. Kiedy kompot wystygnie przelewamy przez drobne sitko.PYCHA! A jeśli macie ochotę na taki kompocik, to spieszcie się, bo
rabarbar w Polsce dostępny jest tylko przez kilka tygodni w roku!PS. Wiecie, że
rabarbar jest warzywem?