ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny kompot z rabarbaru

Tradycyjny kompot z rabarbaru

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jaki jest wasz sposób na zrobienie pysznego kompotu? Ja wrzucam owoce do zimnej wody, czekam aż się zagotuje, dosładzam do smaku i odstawiam do wystygnięcia. A jeśli na dworze jest gorąco wstawiam później do lodówki. Proste, zdrowe i pyszne :)
Składniki:
- 700 g rabarbaru
- ok. 2 litrów zimnej wody
- cukier (10 - 15 czubatych łyżek)
- ewentualnie sok z połowy cytryny (ja zamiast dodawać sok wrzucam do szklanki plasterek cytryny i tak to sobie spożywam przez tą cytrynkę)
Przygotowanie:
1. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Czekamy aż się zagotuje i powoli gotujemy jeszcze przez kilka minut. Ewentualnie dodajemy sok z cytryny.
2. Słodzimy do smaku. Dzisiaj wyszło mi dokładnie 13 czubatych łyżek cukru ;)
3. Kiedy kompot wystygnie przelewamy przez drobne sitko.
PYCHA! A jeśli macie ochotę na taki kompocik, to spieszcie się, bo rabarbar w Polsce dostępny jest tylko przez kilka tygodni w roku!
PS. Wiecie, że rabarbar jest warzywem?
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/07/tradycyjny-kompot-z-rabarbaru.html