ßßß Cookit - przepis na Syrop rabarbarowy

Syrop rabarbarowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przy ostatnim cieście z rabarbarem uzyskałam bardzo smaczny efekt uboczny jakim był syrop. Tak mi on posmakował, że przygotowałam jego opis i proporcje, może ktoś się skusi. Taki syrop można rozcieńczać wodą i podawać z lodem. Jest to doskonałe orzeźwienie i z pewnością przyda się kiedy skończą się deszczowe dni i nastaną upały.
Składniki:
ok. 7 łodyg rabarbaru
szklanka cukru
1/2 szklanki wody
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie odcedzić i przelać do butelki. Trzymać w lodówce.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/05/Syrop-rabarbarowy.html