ßßß Cookit - przepis na Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza

Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dzisiaj będzie nietypowo... Otóż dzięki portalowi kulinarnemu Polska gotuje mam przyjemność zrecenzować smakowitą książkę kulinarną pt. "Włoska kuchnia na polskim stole".
"Włoska kuchnia na polskim stole - Paolo Cozza"
Myślę, że większość z nas pamięta sympatycznego Włocha z telewizyjnego programu "Europa da się lubić"... Otóż ów Włoch, Paolo Cozza, który od wielu lat mieszka w Polsce, postanowił napisać książkę, ale nie będą to wspomnienia ani żaden poradnik o tym jak wyglądać pięknie i młodo, tylko prosta i przejrzysta książka kulinarna.
Wiadomo, Włosi uwielbiają jeść ! Uwielbiają też gotować i celebrować posiłki.
Książka zawiera ponad 100 prostych przepisów na włoskie potrawy, które przygotujemy ze składników dostępnych w polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań.
Książka składa sie z 9 części:
- przystawki
- zupy
- makarony i kluski
- pizza
- dania z ryżu
- dania z ryb i owoców morza
- dania z mięs
- dania z warzyw
- ciasta i desery
W książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu.
Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza nie tylko wspomina swoje dzieciństwo, swoje ulubione dania i przytacza różne ciekawostki z włoskiego podwórka, ale również daje praktyczne rady, na przykład jak poprawnie przygotować makaron. Przybliża nam też narodowe i rodzinne zwyczaje kulinarne.
Przepisy są przedstawione bardzo czytelnie, po jednym przepisie na stronie. Opis wykonania jest klarowny i krótki . Ilość składników do przygotowania dania niezbędna i jak to bywa we włoskiej kuchni, ma być smacznie i prosto .
Nie ma w tej książce wyszukanych przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników.
Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką, bo jest w niej sporo przepisów, które będę chciała wypróbować w mojej kuchni.
Autor: Paolo Cozza
Wydawnictwo Publicat
127 stron
Formar: 17 x 24
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/07/woska-kuchnia-na-polskim-stole-paolo.html