Wykonanie
Pin It
Dzisiaj będzie nietypowo... Otóż dzięki portalowi kulinarnemu Polska gotuje mam przyjemność zrecenzować smakowitą książkę kulinarną pt. "Włoska kuchnia na polskim
stole"."Włoska kuchnia na polskim
stole - Paolo Cozza"Myślę, że większość z nas pamięta sympatycznego Włocha z telewizyjnego programu "Europa da się lubić"... Otóż ów Włoch, Paolo Cozza, który od wielu lat mieszka w Polsce, postanowił napisać książkę, ale nie będą to wspomnienia ani żaden poradnik o tym jak wyglądać pięknie i
młodo, tylko prosta i przejrzysta książka kulinarna.Wiadomo, Włosi uwielbiają jeść ! Uwielbiają też gotować i celebrować posiłki.
Książka zawiera ponad 100 prostych przepisów na włoskie potrawy, które przygotujemy ze składników dostępnych w
polskich sklepach, anegdotki autora i opisy niektórych typowych potraw. Paolo tłumaczy nam również znaczenie włoskich nazw dań.
Książka składa sie z 9 części:- przystawki- zupy-
makarony i kluski- pizza- dania z
ryżu- dania z ryb i
owoców morza- dania z
mięs- dania z warzyw- ciasta i deseryW książce znajdziemy najbardziej typowe dania z kuchni włoskiej, takie jak carpaccio, minestrone, lasagne al ragu, pizze czy tiramisu.
Każdą część poprzedza wstęp, w który Paolo Cozza nie tylko wspomina swoje dzieciństwo, swoje ulubione dania i przytacza różne ciekawostki z włoskiego podwórka, ale również
daje praktyczne rady, na przykład jak poprawnie przygotować
makaron. Przybliża nam też narodowe i rodzinne zwyczaje kulinarne.Przepisy są przedstawione bardzo czytelnie, po jednym przepisie na stronie. Opis wykonania jest klarowny i krótki . Ilość składników do przygotowania dania niezbędna i jak to bywa we włoskiej kuchni, ma być smacznie i prosto .
Nie ma w tej książce wyszukanych przepisów, ani artystycznych fotografii. Natomiast jest ona fajną pozycją dla przeciętnego Kowalskiego, który chciałby spróbować prostej i pysznej włoskiej kuchni u siebie w domu, przedstawionej w dostępny sposób, bez ekskluzywnych składników.Osobiście książkę zostawiam sobie pod ręką, bo jest w niej sporo przepisów, które
będę chciała wypróbować w mojej kuchni.Autor: Paolo CozzaWydawnictwo Publicat127 stronFormar: 17 x 24