ßßß Cookit - przepis na Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i TABASCO®

Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i TABASCO®

nazwa

Wykonanie

Pin It
Dziś zapraszam Was na relację ze smakowitych warsztatów z orzechami, sosami Kikkoman i TABASCO® w roli głównej, które odbyły się niedawno w warszawskiej restauracji Trzy kolory.
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i TABASCO ®
10 grudnia w warszawskiej restauracji Trzy kolory, na zaproszenie Kikkoman i TABASCO® miałam przyjemność uczestniczyć warsztatach kulinarnych pod hasłem Smaczny orzech do zgryzienia. Tematem przewodnim były orzechy i nasiona, a wszystkie dania, które przygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować:
Świąteczną zupę z orzechów włoskich
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi
Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek
Karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie
Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem
Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny.
Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy.
Karpia najpierw obtoczyłyśmy ciastem naleśnikowym, a potem w panierce złożonej z wiórek kokosowych i maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony.
Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z kokosa i maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną rybą.
Bardzo dziękuję markom Kikkoman i TABASCO® za zaproszenie na te świąteczne i bardzo inspirujące warsztaty.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/12/smaczny-orzech-do-zgryzienia-warsztaty.html