Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam Was na relację ze smakowitych warsztatów z
orzechami, sosami Kikkoman i TABASCO® w roli głównej, które odbyły się niedawno w warszawskiej restauracji Trzy kolory.
Smaczny
orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i
TABASCO ®10 grudnia w warszawskiej restauracji Trzy kolory, na zaproszenie Kikkoman i TABASCO® miałam przyjemność uczestniczyć warsztatach kulinarnych pod hasłem Smaczny
orzech do zgryzienia. Tematem przewodnim były
orzechy i nasiona, a wszystkie dania, które przygotowaliśmy były oczywiście w klimacie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
W trakcie warsztatów mieliśmy przyjemność przygotować:Świąteczną zupę z
orzechów włoskichPierożki z
kaszą,
grzybami i
orzechami laskowymi
Śledzie w grzybach w ziołach i
orzechowy wafelek
Karpia w
maku i kokosie,
gruszkę i
jabłko z pęczakiem na domowym
winieKarmelizowane
orzechy na
kokosowym puddingu z
imbiremMoja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego
karpia w panierce
maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym
winie i duszonymi
gruszkami i
jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać, że skład panierki nieco mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny.
Naszego
karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej
pory nigdy całej
ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy
owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na
maśle, dodałyśmy
wina,
miodu i
korzennych przypraw. Gdy były miękkie dodałyśmy do niego ugotowany pęczak i chwilę razem podgrzewałyśmy.
Karpia najpierw obtoczyłyśmy
ciastem naleśnikowym, a
potem w panierce złożonej z wiórek
kokosowych i
maku. Smażyłyśmy na złoto z każdej strony.Efekt finalny był zaskakujący. Okazało się, że z
kokosa i
maku powstała pyszna chrupiąca panierka, która wspaniale kontrastowała ze smażoną
rybą.
Bardzo dziękuję markom Kikkoman i TABASCO® za zaproszenie na te świąteczne i bardzo inspirujące warsztaty.