Wykonanie
Nowe wyzwania.
Ogórki konserwowe
litr
wodyłyżka
soli100g
cukrupół szklanki
octu 10%
ogórkiłyżka
przyprawy do konserwowania
MarsylWodę zagotować z
solą i
cukrem.Pod koniec gotowania dodać
ocet.Na dno wyparzonych słoików wsypać
przyprawę do konserwowania
ogórków.Układać
ogórki.Zalać ciepłą zalewą i porządnie zakręcić.
Przyprawę dostałam do testowania od Przyślij przepis i trochę się bałam, bo jeszcze nigdy nie robiłam
ogórków konserwowych, a to jeszcze miało być na nieznanej mi
przyprawie. Jednak jak tylko przeczytałam skład
przyprawy to już obaw nie miałam. W mieszance znajdziemy:
koper,
gorczycę,
czosnek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
cebulę,
estragon,
marchew i
ostrą paprykę. I tak sobie myślałam, pewnie wszystko sproszkowane...Jak otworzyłam saszetkę to się pozytywnie zdziwiłam, zresztą sami zobaczcie.
Przyprawa jest niezwykle aromatyczne, aż chce się ją wąchać :)
Ogórki są gotowe po 3tygodniach, ja moich się nie mogłam doczekać i otworzyłam po 2 tygodniach.
Ogórki są bardzo aromatyczne i smaczne, idealne jako dodatek do obiadu, do kanapek czy sałatek.

Polecam
przyprawę :) a sama muszę zakonserwować kolejną porcję:)