Wykonanie
Pamiętam jak z mamą robiłyśmy
ogórki konserwowe, kiszone w słoikach, kiszone na przecier
ogórkowy...Chodziłyśmy do ogródka, wykopać
chrzan, urwać
koper itd itpTeraz z powodu wkładania max 10-12 słoiczków 0,5l
ogórków konserwowych wykorzystujemy gotową
przyprawę do
ogórków konserwowych, którą można dostać w sklepach...Może i nie jest to super po babcinemu ale my tak robimy i żyjemy, a nawet nam to smakuje ;)W końcu to te same
przyprawy tylko suszone;)

Składniki na ok 6-8 słoiczków 0,5l2 kg
ogórków (mniejszych)2-3
przyprawy do
ogórków konserowych na zalewę (proporcja)1 litr
wody /1łyżkę cukru/1 łyżkę soli/ 1/3 szkl.
octuPrzygotowanie:Dobrze wymyj i wygotuj słoiczki i wieczka. Odstaw do ostygnięcia i osuszenia.Umyj dobrze
ogórki. Wszystkie
przyprawy wsyp do miseczki i zamieszaj.Na spód słoiczka wsyp łyżkę
przyprawy, włóż
ogórki.Przygotuj zalewę mieszając wszystkie składniki.
Cukier i
sól powinny się rozpuścić.Zalej słoiczki z
ogórkami zalewą i dobrze zakręć zakrętką.Do dużego garnka włóż na spód czystą ściereczkę, ustaw słoiki i zalej zimną
wodą do poziomu poniżej zakrętek. Zagotuj.Słoiki powinny się gotować ok 3-5 minut.Wyjmij weki z garnka i ustaw na drewnianej desce, poczekaj az ostygną i ustaw w spiżarce.Smacznego;)