Wykonanie
Zapraszam na kolejną pozycję kulinarną, którą warto
mieć w swojej biblioteczce, bo ułatwi nam pracę w kuchni. Taka książka będzie do wygrania dla Was w konkursie, więc zapoznajcie się dobrze z tą pozycją :).Nóż w kuchni. Sekrety Szefa Kuchni.
Marta Dobrowolska-KieryłWydawnictwo: RMStron: 128
"Jak kroić i obierać, żeby smacznie zjeść?" - na to pytania odpowiada nam właśnie przedstawiana przeze mnie książka. Każdy kto interesuje się gotowaniem powinien wiedzieć, jak posługiwać się prawidłowo nożem. Książka "Nóż w kuchni", która wcześniej znana była jako "Sekrety Szefa kuchni" to w zasadzie ilustrowany poradnik, który krok po kroku wdrąży nas w techniki krojenia.
Na początku książki znajduje się obszerny spis treści, w którym dowiadujemy się, że we westępi dowiemy się o historii, budowie i wyborze noży, o tym, jak powinno się o nie dbać i ostrzyć, a także pojawia się ABC bezpiecznego używania noży.
Drugim rozbudowanym działem jest "Kroimy warzywa" z wyszczególnieniem na konkretne warzywa. Trzeci rozdział dotyczy krojenia
owoców,
grzybów i
ziół, czwarty drobiu i
mięsa, piąty krojenia ryb. Pomiędzy wymienionymi rozdziałami przeplatają się przepisy podpięte pod nazwą "Gotuj z nami". Książka została wydana, dzięki uprzejmości firmy Fiskars, dlatego też przedstawione noże w książce są z tej firmy.
W dziale o krojeniu warzyw królują warzywa najczęściej stosowane w kuchni, jak np.
cebula,
czosnek,
papryka,
pomidor,
fasola szparagowa, ale także te rzadziej używane, jak fenkuł czy
karczochy. Pomimo, że niektóre warzywa kroiłam na swój sposób to zaczęłam stosować techniki z książki, które zdecydowanie ułatwiły mi pracę. Jak widzicie na poniższych zdjęciach, techniki krojenia zaprezentowane są krok po kroku w opisie oraz na zdjęciach, co jest bardzo pomocne.
Pomiędzy poszczególnymi technikami krojenia przedstawione są często proste przepisy z pięknymi fotografiami. Niestety część przepisów nie pasuje do końca do zdjęć - np. przy przepisie na salsę z
mango nie ma nic o
czerwonej cebuli, a pojawia się ona na zdjęciu... Większość przepisów jest bardzo apetyczna.
Porcjowanie
mięsa, na zdjęciu
kurczaka, z tą książką jest bardzo proste, bo wszystko jest przedstawione na zdjęciach i łatwo opisane.
W ramkach pojawiają się różne informacje, wskazówki, rady dotyczące konkretnych warzyw,
owoców czy
mięs.
Dzięki tej książce prawidłowe krojenia, obieranie i siekanie staje się prostsze i szybsze niż zazwyczaj. Fotografie są bardzo ładne i przejrzyście ilustrują techniki krojenia, są bardzo mocnym punktem tej książki. Poradnik będzie idealny dla początkujących w kuchni, w szczególności przyda się każdej pani domu i kuchni :).Książkę możecie kupić w promocyjnej cenie tutaj - klik ..