7 rano.Szybka kawa.Ospałe miasto.Pamiętacie o KONKURSIE ?Ostatnie dni...Szynka gotowana1,5kg szynki2l wody2 listki laurowe4 ziarenka ziela angielskiego8 ziarenek pieprzu3 ząbki czosnku4 cebulesól2 łyżeczki pieprzuziołowegopłaska łyżeczka pieprzu naturalnegowłoszczyzna suszona SYSsos:pół wywaru2 łyżeczki mąki ziemniaczanejCebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Szynkę włożyć do garnka.Zalać wodą.Dodać przyprawy.Doprowadzić do wrzenia, po 30min gotowania na małym ogniu dodać suszoną włoszczyznę i cebulę z czosnkiem.Gotować jeszcze ok.30min do godziny.Odstawić na noc w chłodnej miejsce.Sos :Przed podaniem odlać pół wywaru do innego garnka.Z tej połowy odlać pół szklanki i dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.To co w garnku podgrzać, odrobinę odlać do szklanki z mąką i wymieszać.Wtedy całość ze szklanki przelać do garnka, zagotować przez 1min.