Wykonanie
W dzisiejszej, nieco opóźnionej odsłonie 'Projektu Zupa' mam dla Was przepis na najpopularniejszą, portugalską zupę - c aldo verde . Bazę tej potrawy stanowią
ziemniaki oraz
kiełbasa, czasem dodawane jest także
mięso. O wyjątkowym smaku zupy przesądza jednak specyficzny rodzaj
kapusty dodawany pod koniec gotowania. Nosi ona nazwę couve gallega (
kapusta galicyjska) i rośnie tylko w zachodniej części naszego kontynentu. Niestety w Polsce nie jest dostępna, ciężko znaleźć także jej właściwy odpowiednik. Niektórzy próbują zastępować ją
jarmużem lub
kapustą włoską, ale po spróbowaniu oryginalnej wersji caldo verde muszę stwierdzić, że nie da się tego smaku podrobić. Oryginalna couve gallega nie zawiązuje główek, lecz ma długie pofałdowane liście, które przed dodaniem do zupy należy drobno pokroić, ponieważ są dość twarde. Na portugalskich targowiskach oraz w supermarketach dostępna jest już gotowa poszatkowana
kapusta. Bez problemu udało mi się ją kupić w Faro, mimo że oryginalnie caldo verde wywodzi się z północnych stron Portugalii.
Składniki:350 - 400 g couve gallega (
kapusty galicyjskiej)*200 g
kiełbasy chorizo1,5 l
bulionu warzywnego lub
mięsnego4
ziemniaki1 duża
cebula3 ząbki
czosnkusól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
Kapustę lub
jarmuż drobno szatkujemy.Z chorizo usuwamy skórę i kroimy w plastry. Umieszczamy na suchej patelni, podsmażamy. Gdy
kiełbasa się zrumieni, zdejmujemy ją z patelni, pozostawiając wytopiony tłuszcz, na który wrzucamy posiekaną
cebulę. Smażymy na małym ogniu. Gdy
cebula lekko się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Na koniec dorzucamy
ziemniaki. Razem smażymy przez 5 minut, a następnie zawartość patelni przekładamy do gorącego
bulionu. Całość gotujemy przez 15-20 minut.Kiedy
ziemniaki są miękkie, dodajemy posiekaną
kapustę lub
jarmuż. Gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec zupę doprawiamy
solą i
pieprzem oraz dorzucamy podsmażone chorizo. Podajemy z kromką chrupiącego
pieczywa.Smacznego!