ßßß Cookit - przepis na Grzanki z serem pleśniowym i orzechami

Grzanki z serem pleśniowym i orzechami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszelkiej maści sery... pleśniowe, żółte, długodojrzewające, kozie, z dodatkami i bez. Na hasło "deska serów" moje ślinianki od razu zaczynają pracować i niemal natychmiast robię się głodna. Lubię także sery w całkiem innym wydaniu np. zapieczone na chrupiącym pieczywie. Grzanki z tego z przepisu to idealny dodatek do lampki wina. Aby wzbogacić ich smak, po zapieczeniu możecie położyć na wierzchu plaster gruszki lub kawałek winogrona. To idealna przekąska na imprezę lub jako starter przed głównym daniem podczas kolacji. Jej przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu, więc możecie przygotować ją nawet wtedy, gdy goście wpadną bez zapowiedzi.
Składniki:
1 bagietka
200 g ulubionego sera pleśniowego (u mnie lazur)
garść posiekanych orzechów włoskich
do dekoracji
natka pietruszki
Przygotowanie:
Ser pleśniowy wyciągamy wcześniej z lodówki, aby zmiękł, a następnie kroimy go w plastry. Bagietkę kroimy na małe kromki i układamy na niej ser oraz posiekane orzechy. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekamy do momentu, aż pieczywo ładnie się przyrumieni i ser będzie rozpuszczony. Po wyjęciu z piekarnika grzanki dekorujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2015/10/grzanki-z-serem-plesniowym-i-orzechami.html