ßßß Cookit - przepis na Indyk z marynacie miodowo-musztardowej

Indyk z marynacie miodowo-musztardowej

nazwa

Wykonanie

Dziś mięsny przepis, który na pewno będzie pasował osobom nie lubiącym skomplikowanych i czasochłonnych posiłków. Mięso marynujemy rano lub nawet wcześniejszego dnia wieczorem, a później jedynie wrzucamy do piekarnika ewentualnie na patelnie grillową. Szybko, prosto i pysznie. Na słodko i na ostro jednocześnie. Dobrze komponuje się z brązowym ryżem i lekką sałatką.
Składniki (4 porcje):
500 g filetów z piersi indyka
2 łyżki miodu
1,5 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta chili
sól, pieprz
1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry.
2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy.
3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki.
4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
5. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, tak żeby mięso pozostało miękkie i soczyste.
1 porcja(140 g) zawiera:
170 kcal; 23,7 g białka; 3,5 g tłuszczów; 10,3 g węglowodanów; 0 g błonnika
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/03/indyk-z-marynacie-miodowo-musztardowej.html