ßßß

SkładnikiSpód:225g mąki60g cukru pudruSzczypta soli225g masłaWypełnienie:150g masła4 jajka150g cukru100g dżemu malinowego200g malin50g płatków migdałowychCukier puder do posypania (niekoniecznie).PrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.Wrzuć do miski wszystkie składniki ciasta i zmiksuj, aż powstanie zwarte ciasto.Wyłóż blaszkę ciastem – najlepiej użyć do tego łyżki i czystych dłoni.Podpiecz ciasto przez 20 minut i odstaw do wystygnięcia.W niedużym garnuszku roztop 150g masła i zdejmij z ognia,żeby trochę przestygło.Połącz jajka, cukier i mielone migdały i zmiksuj na gładką pastę.Nadal miksując cieniutką strużką wlej do masy stopione masło. Wyłącz, kiedy masa pędzie jednolita.Rozprowadź dżem na spodzie ciasta, a na nim rozrzuć maliny.Rozłóż masę migdałową na warstwie malin, posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz 45 minut – nie używaj górnej grzałki!Smacznego!Zobacz także:Kruchy placek z marcepanem i morelamiSzarlotka z malinamiCytrynowe serniczki z malinami









