ßßß


Składniki100g gorzkiej czekolady150g masłaSzklanka cukruSól2 jajkaSzklanka mąkiŁyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki mlekaŁyżka kakao w proszkuLaska waniliiOliwaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, foremkę do babki nasmaruj odrobiną oliwy.Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.Masło, cukier i szczyptę soli utrzyj na jednolitą masę.Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wlej mleko, wymieszaj.Podziel ciasto na dwie części – do jednej dodaj roztopioną czekoladę i kakao, do drugiej ziarenka wanilii. Obie części starannie wymieszaj.Ciasto wykładaj do foremki na przemian – jasne i ciemne.Piecz 40 minut, przed podaniem posyp cukrem pudrem.Zobacz także:Ciasto czekoladowe z gruszkamiCiasto czekoladowe z nutelląCiasto kakaowe z truskawkami