ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo-orzechowe

Ciasto czekoladowo-orzechowe

nazwa

Wykonanie

To ciasto upiekli uczniowie szkoły gastronomicznej, którzy odbywali praktyki pod okiem mojej Mamy. Ja dodałam masę budyniową i był to strzał w 10 :)
Składniki
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
17 dag margaryny
2 żółtka
1 cukier waniliowy
masa czekoladowo – orzechowa:
2/3 tabliczki czekolady
10 dag posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki cukru
2 białka
szczypta soli
krem:
0,5 litra mleka
0,5 kostki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
0,5 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
do dekoracji:
polewa
orzechy
listki melisy
Sposób przygotowania
Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę i cukier waniliowy. Kiedy wszystkie składniki się połączą, ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce (20x35).
Ubić pianę z cukrem i solą, dodać orzechy i zmieloną czekoladę. Wyłożyć na ciasto.
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Sypie składniki kremu rozetrzeć z rozkłóconymi jajami i rozprowadzić połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące mleko wlać przygotowany budyń i gotować, ciągle mieszając do zgęstnienia. Gorący krem utrzeć z masłem. Ciepły rozsmarować na ciepłym cieście i odstawić do wystygnięcia. Udekorować polewą. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/czekoladowo_orzechowe.htm