ßßß
Składniki:10 śliwek1 łyżeczka ekstraktu z waniliiokoło 1 łyżeczka cynamonu1 płaska łyżka mioduKruszonka:8 łyżek płatków owsianych2 łyżki masła1 łyżka miodu1 garstka migdałów1 garstka orzechów laskowychPrzygotowanie:Ze śliwek pozbywamy się pestek i kroimy w ćwiartki, układamy je w naczyniu żaroodpornym (powinno ono być na tyle spore aby śliwki były ułożone jedną warstwą). Owoce skrapiamy miodem, ekstraktem z wanilii oraz posypujemy cynamonem.Przygotowujemy kruszonkę: orzechy oraz płatki wrzucamy do pojemnika malaksera i blendujemy aż wszystko się rozdrobni – nie za mocno, nadal chcemy aby trochę chrupało a nie żeby składniki były jak proszek. Następnie dodajemy miód oraz masło i wszystko rozcieramy w rękach aż powstanie kruszonka i masło połączy się z resztą składników.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Kruszonkę wykładamy na śliwki i wszystko pieczemy około 25-30 minut aż wierzch się zarumieni.Pyszne jest na ciepło samo albo np. z gałką lodów, ale to również dobry pomysł nawet na śniadanie do pracy.
Uwagi:Polecam wybrać śliwki które nie mają twardych skórek.Ilość miodu zależy od słodkości owoców, można dać mniej lub więcej, spróbujmy najpierwOczywiście miód możecie zastąpić inną substancją słodzącą: brązowym cukrem itp.Również jeśli chodzi o orzechy to możecie poeksperymentować, ja akurat wybrałam migdały i laskowe ale może np. dodatek pistacji będzie fajnie pasował.Zamiast ekstraktu z wanilii możecie dać cukier waniliowy lub można wogóle pominąć wanilię.