Wykonanie
Od dawna chodzi za mną taki falafel, zrobiłam go jednak pierwszy raz. Może nie jest to oryginalny przepis i kulki z
soczewicy nie są zupełnie jak falafel (są bardzo delikatne i mięciutkie) to jednak smakują pysznie!!! Na prawdę polecam!
Składniki:Falafel (na 10 kulek)1.5 kubka ugotowanej
ciecierzycy (polecam taką ugotowaną samemu)2 duże
marchewki2 ząbki
czosnku1/2
cebuli3 łyżki
mąki (dałam pszenną)sol,
pieprz, ostra i
słodka papryka w proszkugarstka świeżej
kolendrykumin (kilka szczypt mielonego)trochę
oleju do smażeniaSos150 g
jogurtu1 łyżka tahini1 łyżka
miodu1 łyżka soku z limonki/cytrynysol,
pieprzwędzona
papryka w proszku – 1 łyżeczka
Sałatka1 spory
ogórek1/2
papryczki chilligarść
natki pietruszkisok z 1/2
limonkitrochę
oliwy z oliwek (1/2 łyżki)Dodatkitortille pszenne lub kukurydziane albo
chlebki pitasałatainne np.
pomidor,
czerwona cebula pokrojona w plasterkiPrzygotowanie:Falafel: Do pojemnika malaksera wrzucamy
ciecierzycę, obraną i startą na tarce
marchewkę, pokrojone drobniej ząbki
czosnku oraz
cebulę. Wszystko miksujemy na dość gładką masę. Dodajemy posiekaną
kolendrę sól,
pieprz oraz
przyprawy i znów miksujemy – masę należy doprawić do smaku. Na koniec dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz masę można spokojnie odstawić na jakiś czas do lodówki (jak to zalecają przepisy na oryginalny falafel) jednak ja zabrałam się za lepienie kulek od razu. Najlepiej mokrymi dłońmi lepimy kulki wielkości piłeczki pin-pongowej, następnie smażymy je na rozgrzanym
oleju na patelni. I tutaj oczywiście falafel oryginalnie jest smażony z dużą ilością tłuszczu, ja jednak dodałam jedynie odrobinę na patelnię i smażyłam na takiej nieprzywierającej. Kulki smaży się około 10 minut obracając co jakiś czas aż będą zrumienione (uwaga! falafele będą bardzo mięciutkie i delikatne, więc trzeba uważać przy ich przekręcaniu).
Sos jogurtowy: Do miseczki wlewamy
jogurt naturalny i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Sałatka:
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki. Dodajemy posiekaną
natkę i drobno posiekaną
papryczkę chilli. Doprawiamy
solą,
pieprzem oraz skrapiamy odrobinę
oliwą z oliwek oraz
sokiem z limonki (lub
cytryny).Składanie: Na tortillę (można ją wcześniej lekko podgrzać na suchej patelni) układamy liść
sałaty, falafele, następnie
sałatkę z
ogórka, skrapiamy sosem, zwijamy i zadajmy