Wykonanie
Dzień dobry!Piękna złota jesień się już zaczyna, liście żółkną, szeleszczą pod nogami. Jest ciepło i przyjemnie, oby ta pogoda trwała jak najdłużej! Miejmy jednak na uwadze, że ciepła jesień przejdzie w tą nieprzyjemną, chłodną, mokrą i mglistą, a wtedy jak znalazł będą gorące, rozgrzewające dania. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką propozycję obiadową. Lekko orientalny i pikantny sos z
wieprzowiny i
śliwek, niebo w gębie!
Składniki:500 g karczku400 g
śliwek węgierek1
cebula1 pęczek
dymki2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
imbiru2 łyżeczki
cynamonu50 ml golden
syrupu (lub
syropu z
cukru brązowego, ewentualnie
miodu)4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
octu ryżowego1 łyżka
olejupieprzkasza,
ryż,
makaron ryżowy do podania (u mnie sorgo)Wykonanie:Karczek kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju. Dodajemy
przyprawy, sos,
ocet, posiekaną w piórka
cebulę i połowę posiekanej
dymki.
Śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i połowę dodajemy do sosu. Dusimy aż do miękkości karczku. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałe
śliwki.Sos podajemy z
kaszą,
ryżem lub
makaronem ryżowym, przed podaniem posypujemy danie pozostałą
dymką.
Smacznego!