ßßß Cookit - przepis na Wieprzowina w sosie śliwkowym

Wieprzowina w sosie śliwkowym

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Piękna złota jesień się już zaczyna, liście żółkną, szeleszczą pod nogami. Jest ciepło i przyjemnie, oby ta pogoda trwała jak najdłużej! Miejmy jednak na uwadze, że ciepła jesień przejdzie w tą nieprzyjemną, chłodną, mokrą i mglistą, a wtedy jak znalazł będą gorące, rozgrzewające dania. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką propozycję obiadową. Lekko orientalny i pikantny sos z wieprzowiny i śliwek, niebo w gębie!
Składniki:
500 g karczku
400 g śliwek węgierek
1 cebula
1 pęczek dymki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
50 ml golden syrupu (lub syropu z cukru brązowego, ewentualnie miodu)
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka oleju
pieprz
kasza, ryż, makaron ryżowy do podania (u mnie sorgo)
Wykonanie:
Karczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy, sos, ocet, posiekaną w piórka cebulę i połowę posiekanej dymki. Śliwki kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki i połowę dodajemy do sosu. Dusimy aż do miękkości karczku. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pozostałe śliwki.
Sos podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem ryżowym, przed podaniem posypujemy danie pozostałą dymką.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/10/wieprzowina-w-sosie-sliwkowym.html