ßßß Cookit - przepis na Sezamowe paluchy drożdżowe

Sezamowe paluchy drożdżowe

nazwa

Wykonanie

Nigdy nie wiesz, co wzbudzi zachwyt u Twojego dziecka. Nigdy.
Zdarzy się, że ugotujesz jakąś wypierdzianą potrawę, a ono przejdzie obok niej obojętnie i nawet nie dziobnie jej widelcem czy łyżką. A potem upieczesz coś tak prostego, jak te drożdżowe paluchy, a dziecko rzuci Ci się w ramiona, wołając: „Dziękuję, Mamo, że zrobiłaś to!”.
Taka była reakcja Człowieka Wyżerki, nazwał je „bułki-patyki”.
Panna Grymaśna, z właściwym sobie chłodnym zainteresowaniem podeszła do nich jako do produktu spożywczego, ale z entuzjazmem wyciągała do nich rączki, żeby je porwać i rozszarpać. Dobrze, że mam odkurzacz, bo tyle sezamu na wykładzinie jeszcze nie widziałam. Wystarczyła chwila nieuwagi.
Składniki (na 2 blaszki, około 20 sztuk):
480 g mąki pszennej chlebowej
40 g sezamu
300 ml ciepłej wody
8 g drożdży instant
4 łyżki oliwy albo oleju
1 łyżeczka soli
dodatkowo:
żółtko z odrobiną wody do posmarowania
sezam do posypania
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże instant i sezam. Wlej wodę i olej, wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsca na około godzinę, powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyrób raz jeszcze i uformuj dwie równe kule (1 kula na jedną blachę do pieczenia). Każdą kulę podziel na 8-10 kawałków (nie muszą być równe) i utocz z nich wałeczki.
Wałeczki układaj, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby się napuszyły, następnie posmaruj żółtkiem rozrobionym z łyżką wody i posyp sezamem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 15 minut. Paluchy powinny się ładnie zezłocić.
Related Posts
Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem
Maślane bułki do burgerów
Łososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników
Zielone naleśniki
Bliny pszenno-gryczane
Źródło:http://agatagotuje.pl/sezamowe-paluchy-drozdzowe