ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną (Cranberry Noels)

Kruche ciasteczka z orzechami i żurawiną (Cranberry Noels)

nazwa

Wykonanie

Trochę to dziwne, że piekę chleby, które są dość czasochłonne i wymagają wcześniejszego rozplanowania działań, a w kwestii słodkich wypieków uciekam od wszelkich komplikacji. Zmontowanie ciasta przekładanego kilkoma kremami, to nie moja bajka. Podobnie jest ze skomplikowanymi przepisami na ciasteczka. Lubię łatwe receptury, bez rozbudowanych opisów przygotowania.
Kiedyś, gdy miałam ochotę na coś słodkiego, to albo szłam do sklepu, albo piekłam jakieś szybkie i łatwe ciasto, np. jogurtowe. Jeszcze do niedawna ciasteczka wydawały mi się nazbyt upierdliwe, a nieużywane foremki do wykrawania zawsze się gdzieś chowały i znalezienie ich to nie była taka łatwa sprawa. Jedyne ciasteczka, które piekłam to pierniczki. I robiłam to raz do roku, lecz w ilościach hurtowych.
W mojej kuchni wiele przedmiotów w tajemniczych okolicznościach zmienia swoje położenie i to nie za sprawą poltergeistów, tylko mojej kiepskiej organizacji przestrzeni i szybkich rączek Człowieka Wyżerki oraz Panny Grymaśnej. Często chowam coś przed nimi, a później jak wiewiórka zapominam, gdzie ta sekretna kryjówka jest. Na szczęście zawsze udaje mi się wygrzebać foremki, kiedy przychodzi czas na coroczne wielkie pierniczenie.
Właśnie ze względu na to, że wykrawaczki nie są potrzebne, spodobały mi się ciastka maślane z żurawiną i orzechami podpatrzone u Marthy Stewart . Ciasto na nie wymaga chłodzenia, więc można przygotować je dzień wcześniej, uformować w rulony i zostawić w lodówce na noc. Co więcej, autorka przepisu twierdzi, że zawinięte w folię może leżeć w zamrażarce przez miesiąc. Myślę, że to niezły patent, który pomoże zaspokoić nagłą ochotę na domowe wypieki czy uraczyć niezapowiedzianych gości czymś specjalnym i domowym. Wystarczy zrobić więcej ruloników i korzystać z nich w miarę potrzeby. Przed krojeniem na plasterki trzeba tylko poczekać kilka chwil, aż trochę zmiękną.
Zamiast orzechów włoskich można użyć każdych innych, żurawinę zastąpić rodzynkami albo np. z grubsza posiekanymi daktylami albo suszonymi morelami, a żeby uatrakcyjnić ich wygląd, można przed krojeniem obtoczyć wałeczki w kolorowej posypce albo grubym cukrze.
Składniki :
225 g miękkiego masła
150 g cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
310 g mąki pszennej (2 szklanki)
½ łyżeczki soli
ok. 90 g suszonej żurawiny (najlepiej w całości)
ok. 100 g grubo posiekanych orzechów włoskich (w oryginale pekanów)
Masło i cukier miksuj przez około 2 minuty, aż uzyskasz jasną i puszystą masę. Następnie wmieszaj w tę masę mleko i ekstrakt waniliowy.
Stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z solą, na koniec połącz z żurawiną i posiekanymi orzechami.
Ciasto podziel na dwie równe części. Uformuj dwa wałki o długości około 15 cm i średnicy około 5 cm. Zawiń wałki w folię (jak cukierki) i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny, żeby ciasto stężało.
Rozgrzej piekarnik do 190ºC.
Z lodówki wyjmij ruloniki, odwiń je z folii i ostrym nożem pokrój na plastry o szerokości około 5mm.
Układaj w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz, aż ciasteczka lekko się zezłocą, czyli około 15 minut. Ostudź na kratce.
Related Posts
Jabłkowe ciasto z kaszy jaglanej z żurawiną i cydrem
Makowiec zawijany z białym makiem
Drożdżowe babeczki z truskawkami
Rogale marcińskie krok po kroku
Półrazowe bułki drożdżowe
Źródło:http://agatagotuje.pl/kruche-ciasteczka-z-orzechami-i-zurawina-cranberry-noels