Wykonanie
Mysza organizuje czeski tydzień, ja z moimi wypiekami się przyłączam :) Na początek – mocnowaniliowe rogaliki. Maleńkie pyszności, teraz zamknięte w słoiku na
ciastka w kuchni. Białe, całe w
waniliowym pyłku, do tego kruche i delikatne. Przepyszności zza południowej granicy. A przepis? Przepis znaleziony w
sieci, pisany przez Czeszkę. Tak mnie rozbawiły niektóre tłumaczenia na polski, że przepis zamieszczam w oryginale :)Aktualizacja 4 . 01.2009: I zrobiłam zamieszanie :) Akcja jest od 30, ale STYCZNIA. Co mi się ubzdurało, że od 30 grudnia do 5 stycznia? Aj, roztrzepanie robi swoje :)
Składniki:50 dag
mąki (miałkiej) ˇ 30 dag
masła ˇ 12 dag
cukru pudru ˇ 18 dag zmielonych
orzechów ˇ 4
żółtka ˇ
cukier waniliowy i
cukier puder do posypaniaPrzepis:Wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
Mąkę i
cukier wsypiemy na stolnicę, zrobimy dołek i dodajemy
żółtka,
orzechy i w kawałki pokrojone
masło. Wyrabiamy ciasto. Gdy będzie jednolite, ovijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę lub nieco więcej (w lodówce ciasto wytrzyma przez kilka dni).Wychłodzone ciasto podzielimy i tylko po częściach wyjmujemy z lodówki. Na stolnicy ręką wywałkowujemy cienkiego węża i kroimy w małe kawałki. Z tych kształtujemy rogaliczki, układamy na suchej blaszce (ja wyłożyłam papierem do pieczenia, bo nie jestem do końca pewna, czy na suchej blasze
ciastka by dały radę) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 190°C przez 15-18 min., aż
ciastka się zrumienią.Zsuwamy na stolnicę i jeszcze gorące w miseczce z
cukrem posypujemy.