Wykonanie
Przepis na kokosanki przypomina trochę przepis na naleśniki albo pierogi: banalnie prosty i uniwersalny, a jednak każdy robi po swojemu. Próbowałam kilku kombinacji
białkowo-
kokosowych przy robieniu kokosanek, a jednak ta zawsze okazywała się najlepsza. Kiedy dodawałam więcej
białek, wychodziły
bezy, gdy wiórków – kokosanki się sypały, a kiedy
cukru całość była za słodka. A te są takie w sam raz: rumiane, trochę spłaszczone,
kokosowe kulki. Szybkoznikające :)
Składniki:300 g
wiórków kokosowych3
białka150 g
cukru pudruWykonanie:1. Piekarnik rozgrzać do 180 o C.
Białka wlać do głębokiej miski, ubijać na sztywną pianę, stopniowo wsypując
cukier. Pianę posypać wiórkami kokosowymi, całość delikatnie wymieszać.2. Dłońmi zwilżonymi
wodą nabierać niewielkie porcje masy i formować z nich kokosanki.
Ciasteczka od razu rozkładać na blachach przykrytych papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut, aż do zarumienienia.3. Po wyjęciu z piekarnika
ciastka zostawić na blachach, aby lekko przestygły. Następnie ostrożnie przełożyć na kratkę kuchenną lub talerz i zupełnie wystudzić.