Wykonanie
Listopad powitałam czekoladowymi placuszkami . Oczywiście w jesiennym wydaniu.
Gruszka i
kakao to cudowne połączenie. Do tego nuta aromatycznego
cynamonu i
kardamonu . Puszyste, lekkie, rozpływające się w ustach placki z
mąki jaglanej oraz owsianej . W środku z kawałkami ziarenek kakaowca, usmażone z soczystą, miękką gruchą, podane z
gorzką czekoladą oraz mieszanką
orzechów . Na samą myśl o tym śniadaniu można się rozpłynąć…
kakaowe placki z
gruszką podane z
gorzką czekoladą oraz
orzechamicocoa pear pancakes served with dark chocolate and nutsSkładniki:kopiaste pół szklanki
mąki jaglanej oraz owsianej – mniej więcej 1:11/3 łyżeczki
sody oczyszczonejłyżka
kakaołyżka
syropu daktylowego1/3-1/2 szklanki
mleka migdałowegołyżka
siemienia lnianego (tu: złote)
cynamon oraz
kardamonpołowa średniej wielkości
gruszkigarstka ziaren kakaowcado podania: reszta
gruszki, dowolna ilość
gorzkiej czekolady,
orzechyWymieszać ze sobą wszystkie suche składniki. Następnie dodać
mleko oraz dosłodzić
syropem daktylowym. Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować
gruszkę, którą podzielić na plasterki. Smażyć dowolnej wielkości placuszki, na które układać plastry
gruszki. Przewrócić na drugą stroną i podsmażać jeszcze chwilę. Podawać z resztą
gruszki,
czekoladą i
orzechami. Smacznego!Dziś, jak wiadomo, jedno z ważniejszych świąt. Dla mnie pełen refleksji dzień. Był zawsze spędzony w gronie najbliższych. Tym razem jednak nie mam takiej możliwości. W każdym razie, sam fakt, że każdego dnia
mogę z nimi porozmawiać wywołuje na twarzy uśmiech. Jestem z nimi całym
sercem. Z tymi, których już nie ma
mogę pogawędzić sobie każdego dnia, są zawsze przy mnie…Nie tylko obchodzimy dzień Wszystkich Świętych, ale my – weganie, 1 listopada mamy Światowy Dzień Wegan – World Vegan Day . Właśnie 71 lat temu powstało Towarzystwo Wegańskie – Vegan Society . GO VEGAN!