Wykonanie
Wracam wczoraj wieczorem z pracy a pod moimi drzwiami kosz wypełniony
rabarbarem. Co za miła niespodzianka:) . Wspaniale
mieć dobrych sąsiadów...Za smaczny podarek postanowiłam się odwdzięczyć i zaprosić ich na pyszne ciasto
rabarbarowe., aż się uszy trzęsły, no i ciasto błyskawicznie znikło z talerza. Udało się jednak, pstryknąć kilka zdjęć.Zresztą zobaczcie sami...
Składniki:100g mielonych
migdałów (
mąka migdałowa)50g
mąki kokosowej80g grubo zmielonych
orzechów20g zmielonych
nasion słonecznika(ogółem wszystkie "
mąki" stanowić powinny 250g, można manipulować aby cena ciasta była mniejsza:)opcjonalnie 1 łyżka
siemienia lnianego1.5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
syropu daktylowego lub innego słodzidła0,5 łyżeczki
cynamonu i dodatkowo do posypania ciasta3
jajka (patrzcie aby miały numer 1 - to są od szczęśliwych kur)szczypta
solitrochę
masła i
otrąb gryczanych do przygotowania formy (u mnie o średnicy 20cm)
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grube talarki.
Orzechy i
słonecznik mielimy w młynku do
kawy. W misce mieszamy wszystkie
mąki,
siemię lniane,
sodę,
cynamon i szczyptę
soli.W misce rozbijamy
jajka i mieszamy z
syropem daktylowym. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy około 50g
wody i mieszamy (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą
śmietanę).Tak przygotowane ciast wylewamy do formy natłuszczonej
masłem i obsypanej
otrębami. Po wierzchu układamy kawałki
rabarbaru (lekko wciskamy) i posypujemy
cynamonem.Rozgrzewamy piekarnik do 170 0 C i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia i podajemy lekko poprószone
cukrem pudrem.
Smacznego...