ßßß Cookit - przepis na Ciasto rabarbarowe (bezglutenowe)

Ciasto rabarbarowe (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Wracam wczoraj wieczorem z pracy a pod moimi drzwiami kosz wypełniony rabarbarem. Co za miła niespodzianka:) . Wspaniale mieć dobrych sąsiadów...
Za smaczny podarek postanowiłam się odwdzięczyć i zaprosić ich na pyszne ciasto rabarbarowe.
, aż się uszy trzęsły, no i ciasto błyskawicznie znikło z talerza. Udało się jednak, pstryknąć kilka zdjęć.
Zresztą zobaczcie sami...
Składniki:
100g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
50g mąki kokosowej
80g grubo zmielonych orzechów
20g zmielonych nasion słonecznika
(ogółem wszystkie "mąki" stanowić powinny 250g, można manipulować aby cena ciasta była mniejsza:)
opcjonalnie 1 łyżka siemienia lnianego
1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka syropu daktylowego lub innego słodzidła
0,5 łyżeczki cynamonu i dodatkowo do posypania ciasta
3 jajka (patrzcie aby miały numer 1 - to są od szczęśliwych kur)
szczypta soli
trochę masła i otrąb gryczanych do przygotowania formy (u mnie o średnicy 20cm)
Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grube talarki.
Orzechy i słonecznik mielimy w młynku do kawy. W misce mieszamy wszystkie mąki, siemię lniane, sodę, cynamon i szczyptę soli.
W misce rozbijamy jajka i mieszamy z syropem daktylowym. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy około 50g wody i mieszamy (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę).
Tak przygotowane ciast wylewamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej otrębami. Po wierzchu układamy kawałki rabarbaru (lekko wciskamy) i posypujemy cynamonem.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 0 C i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia i podajemy lekko poprószone cukrem pudrem.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/05/ciasto-rabarbarowe-bezglutenowe.html