Wykonanie
Bardzo rzadko dodaję
mięsne przepisy, raczej preferuje dania wegańskie czy wegetariańskie. Wokół
mięsa toczy się ostatnio gorąca dyskusja w Internecie i pewnie ja również ten temat niedługo poruszę, ale w osobnym wpisie. Dzisiaj skupię się tylko na przepisie.Składniki (8 porcji):8
udek z kurczaka (razem ok. 1,1 kg), najlepiej ekologicznych1
cebulasok z połówki
cytryny + plastry z drugiej połówki2 główki
czosnku3 łyżki
masła klarowanego/oleju
kokosowego1 łyżka
przyprawy currysól,
pieprz1 łyżka
ksylitolu1. W misce wymieszaj olej/masło z
curry,
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Powstałą marynatą dokładnie posmaruj udka i wstaw do lodówki na minimum godzinę.2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.3.
Kurczaki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je
ksylitolem.4. Pomiędzy udka wkładaj plasterki
cytryny, ząbki
czosnku (mogą być nieobrane) i plasterki
cebuli.5. Przykryj folią aluminiową - matową stroną DO GÓRY.6. Piecz ok. 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości udek i piekarnika, dlatego od czasu do czasu warto skontrolować
mięso.Energia (1 udko)
BiałkoTłuszcz*WęglowodanyBłonnik256 kcal23 g18 g2 g0 g*Tłuszczu w rzeczywistości jest mniej - część się wytopiła i to od Was zależy, czy polejecie nim
kurczaka na talerzu, czy raczej wylejecie wszystko, co wypłynęło. Możecie też po upieczeniu ściągnąć skórę z udek- to znacznie zmniejszy kaloryczność.