ßßß Cookit - przepis na Pieczone udka z kurczaka w curry

Pieczone udka z kurczaka w curry

nazwa

Wykonanie

Bardzo rzadko dodaję mięsne przepisy, raczej preferuje dania wegańskie czy wegetariańskie. Wokół mięsa toczy się ostatnio gorąca dyskusja w Internecie i pewnie ja również ten temat niedługo poruszę, ale w osobnym wpisie. Dzisiaj skupię się tylko na przepisie.
Składniki (8 porcji):
8 udek z kurczaka (razem ok. 1,1 kg), najlepiej ekologicznych
1 cebula
sok z połówki cytryny + plastry z drugiej połówki
2 główki czosnku
3 łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego
1 łyżka przyprawy curry
sól, pieprz
1 łyżka ksylitolu
1. W misce wymieszaj olej/masło z curry, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Powstałą marynatą dokładnie posmaruj udka i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
3. Kurczaki ułóż w naczyniu żaroodpornym lub formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp je ksylitolem.
4. Pomiędzy udka wkładaj plasterki cytryny, ząbki czosnku (mogą być nieobrane) i plasterki cebuli.
5. Przykryj folią aluminiową - matową stroną DO GÓRY.
6. Piecz ok. 40 minut pod przykryciem, następnie zdejmij folię i zapiekaj jeszcze ok. 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości udek i piekarnika, dlatego od czasu do czasu warto skontrolować mięso.
Energia (1 udko)
Białko
Tłuszcz*
Węglowodany
Błonnik
256 kcal
23 g
18 g
2 g
0 g
*Tłuszczu w rzeczywistości jest mniej - część się wytopiła i to od Was zależy, czy polejecie nim kurczaka na talerzu, czy raczej wylejecie wszystko, co wypłynęło. Możecie też po upieczeniu ściągnąć skórę z udek- to znacznie zmniejszy kaloryczność.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/11/pieczone-udka-z-kurczaka-w-curry.html