ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka na dwa sposoby - z bananem i malinami

Pieczone jabłka na dwa sposoby - z bananem i malinami

nazwa

Wykonanie

Nie ma chyba lepszego sposobu na jesienny podwieczorek, niż pieczone jabłka. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach - mocno słodkie z nadzieniem bananowo-owsianym, pięknie pachnące cynamonem oraz w bardziej letnim wariancie, z malinami, kokosem i migdałami. Którą wersję wolicie? :)
Składniki (farsz łącznie na 6 jabłek):
Nadzienie 1:
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżeczka cynamonu
4 orzechy włoskie
1 dojrzały banan
1 łyżka płatków owsianych
Nadzienie 2:
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka wiórków kokosowych
1 garść malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia)
+ Dodatkowo ok. 2 łyżki płynnego miodu do polania.
1. Zetnij wierzch jabłek, następnie wydrąż środek (nie za dużo, zostaw trochę po bokach)
2. Przygotuj 1 farsz - banana rozgnieć widelcem, dodaj pokruszone orzechy i resztę składników.
3. Przygotuj 2 farsz - maliny wymieszaj z migdałami i wiórkami.
4. Nadziej jabłka, następnie polej miodem i przykryj je ściętym daszkiem.
5. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach - czas zależy od wielkości i dojrzałości jabłek.
Energia (1 jabłko)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Z farszem bananowo-owsianym
222 kcal
2 , 5 g
5 , 7 g
44 g
5 , 7 g
Z farszem malinowym
176 kcal
2 , 2 g
4 , 9 g
34 , 8 g
6 , 6 g
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/11/pieczone-jabka-na-dwa-sposoby-z-bananem.html