Wykonanie
Nie ma chyba lepszego sposobu na jesienny podwieczorek, niż pieczone
jabłka. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach - mocno słodkie z nadzieniem
bananowo-owsianym, pięknie pachnące
cynamonem oraz w bardziej letnim wariancie, z
malinami,
kokosem i
migdałami. Którą wersję wolicie? :)Składniki (farsz łącznie na 6
jabłek):Nadzienie 1:1 łyżeczka
masła orzechowego1 łyżeczka
cynamonu4
orzechy włoskie1 dojrzały
banan1 łyżka
płatków owsianychNadzienie 2:2 łyżki
płatków migdałowych1 łyżka
wiórków kokosowych1 garść
malin (jeśli mrożone, weź trochę więcej i odstaw do rozmrożenia)+ Dodatkowo ok. 2 łyżki płynnego
miodu do polania.
1. Zetnij wierzch
jabłek, następnie wydrąż środek (nie za dużo, zostaw trochę po bokach)2. Przygotuj 1 farsz -
banana rozgnieć widelcem, dodaj pokruszone
orzechy i resztę składników.3. Przygotuj 2 farsz -
maliny wymieszaj z
migdałami i wiórkami.4. Nadziej
jabłka, następnie polej
miodem i przykryj je ściętym
daszkiem.5. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach - czas zależy od wielkości i dojrzałości
jabłek.Energia (1
jabłko)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnikZ farszem
bananowo-owsianym222 kcal2 , 5 g5 , 7 g44 g5 , 7 gZ farszem
malinowym176 kcal2 , 2 g4 , 9 g34 , 8 g6 , 6 g