ßßß Cookit - przepis na Wysokobłonnikowe ciastka kokosowe - bez glutenu.

Wysokobłonnikowe ciastka kokosowe - bez glutenu.

nazwa

Wykonanie

Ostatnio pisałam o zastosowaniu i walorach mąki kokosowej (Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? ). Idąc za ciosem upiekłam mocno kokosowe ciasteczka z tej właśnie mąki. Przepis jest bardzo prosty i może stanowić bazę do różnych wariacji - jeśli chcecie, dodajcie ekstraktu waniliowego, migdałowego czy cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych. Ja dodałam czarny sezam dla kontrastu. Ciastka mają dość suchą (ale przyjemną) konsystencję, dlatego polecam je do kawy czy szklanki mleka.
Składniki (ok. 20 ciastek):
80 g zimnego masła (lub oleju kokosowego)
8 łyżek mąki kokosowej
1 jajko
2 łyżki czarnego sezamu
1 łyżka ksylitolu
szczypta soli
1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
2. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na gładką masę.
3. Formuj kule wielkości orzecha włoskiego, następnie rozgnieć je na kształt ciastek. Wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.
4. Piecz ok. 9 minut, aż ciastka się zarumienią.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/10/wysokobonnikowe-ciastka-kokosowe-bez.html