Wykonanie
Przyrządzić dobrą
sztukę mięsa to sztuka. Wymaga czasu, cierpliwości, dużej ilości warzyw, dobrej
wołowiny. To nie jest szybki obiad, ale za to niezwykle pyszny.
Składniki na 2 osoby:1/2 kg
wołowiny - np.: pręga1
por2
marchewki2 duże korzenie
pietruszki1 średni
korzeń seleralistek laurowy2 kulki
ziela angielskiego1/2 przypalonej
cebulisól,
pieprzWykonanie:Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe cząstki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy
wodą, optycznie kalkulując, żeby było jej tyle, aby przykryła
mięso. Ogólnie
wody nie za dużo, żeby smak z
mięsa i warzyw się skoncentrował.Gdy
woda się zagotuje wrzucamy
mięso,
liść laurowy i
ziele angielskie.Solimy i lekko
pieprzymy. Zmniejszamy ogień.
Wywar ma tylko lekko pyrkotać. Gotujemy ok. 3 godzin, do zupełnej miękkości
mięsa.
Pora można wyjąć po ok 1-1,5 godziny, aby nie rozgotował się zupełnie. Nikt nie lubi pływających rozgotowanych nitek w zupie. Właśnie - efektem ubocznym będzie oczywiście przepyszny i aromatyczny
bulion, który można zjeść jako "pierwsze", lub zużyć jako bazę do innej zupy.Taka
sztuka mięsa najlepiej smakuje z
chrzanem lub
musztardą.Smacznego!