ßßß Cookit - przepis na Sztuka mięsa

Sztuka mięsa

nazwa

Wykonanie

Przyrządzić dobrą sztukę mięsa to sztuka. Wymaga czasu, cierpliwości, dużej ilości warzyw, dobrej wołowiny. To nie jest szybki obiad, ale za to niezwykle pyszny.
Składniki na 2 osoby:
1/2 kg wołowiny - np.: pręga
1 por
2 marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1 średni korzeń selera
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/2 przypalonej cebuli
sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe cząstki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą, optycznie kalkulując, żeby było jej tyle, aby przykryła mięso. Ogólnie wody nie za dużo, żeby smak z mięsa i warzyw się skoncentrował.
Gdy woda się zagotuje wrzucamy mięso, liść laurowy i ziele angielskie.Solimy i lekko pieprzymy. Zmniejszamy ogień. Wywar ma tylko lekko pyrkotać. Gotujemy ok. 3 godzin, do zupełnej miękkości mięsa. Pora można wyjąć po ok 1-1,5 godziny, aby nie rozgotował się zupełnie. Nikt nie lubi pływających rozgotowanych nitek w zupie. Właśnie - efektem ubocznym będzie oczywiście przepyszny i aromatyczny bulion, który można zjeść jako "pierwsze", lub zużyć jako bazę do innej zupy.
Taka sztuka mięsa najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą.
Smacznego!
Źródło:http://grubajadzia.blogspot.com/2011/10/sztuka-miesa.html