ßßß Cookit - przepis na Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini.

Włoska zupa jarzynowa - Minestrone, z makaronem Tortellini.

nazwa

Wykonanie

Aromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa - tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę, to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np. makaronu. Ja dodałam do niej makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać makaron z innym farszem, lub całkiem inny makaron a nawet ryż.
Przepis własny.
Składniki na garnek o pojemności 3 litry:
1 korzeń pietruszki
plaster selera (korzeń)
1 bardzo dojrzały pomidor
1/4 główki brokuła - około 150 g
garść zielonego groszku lub fasolki szparagowej
garść kukurydzy (może być konserwowa)
1 duża marchew lub dwie średnie
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mały czerwony burak
makaron tortellini z mięsem - 250 g
liść laurowy,
pieprz wg uznania
sól - około łyżka
dwie łyżki majeranku
słodka papryka w proszku - płaska łyżka
ostra papryka w proszku - według uznania
ząbek czosnku
pół białej cebuli
Bardzo fajnie jeżeli masz choć trochę rosołu mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza.
Wykonanie:
Wszystkie warzywa umyć. Ziemniaki, marchew, buraka, pietruszkę i selera obrać, pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na różyczki, pomidora natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi często dodają makaron na końcu do garnka z zupą i z nią go gotują, jednak zupa może zmętnieć.
Garnek napełnić do połowy wodą, dołożyć zioła i przyprawy, zagotować i dodać wszystkie warzywa oprócz pomidora. Doprowadzić do wrzenia i całość gotować około 20-30 minut, tak by warzywa były miękkie. Kiedy są już miękkie dodać pomidora. Spróbować, jeżeli jest taka konieczność to uzupełnić przyprawy.
Zupę można zaklepać mąką i śmietaną lub zabielić jogurtem.
Podawać gorącą z makaronem :)
Smacznego!
Pozdrawia, Kasia
Źródło:http://www.poezja-smakow.com/2015/11/woska-zupa-jarzynowa-minestrone-z.html