Wykonanie
Aromatyczna, warzywna, pikantna, rozgrzewająca i sycąca zupa - tak można nazwać Minestrone. Zupa ta jest jednym z najczęściej przygotowywanych dań we Włoszech i choć my w Polsce mamy swoją jarzynówkę, to warto sięgnąć czasem po coś troszkę innego. Na tą zupę nie ma określonej receptury, każdy
daje do niej warzywa zgodne z sezonem. Ważne by było pikantnie oraz aromatycznie jak przystało na włoską kuchnię. W odróżnieniu do naszej jarzynówki, tę zupę uzupełnia się dodatkiem np.
makaronu. Ja dodałam do niej
makaron tortellini bo uważam, że świetnie nadaje się do tej akurat zupy - mało tego, uzupełnia ją w
mięso którego w samej zupie brak. Można jednak dać
makaron z innym farszem, lub całkiem inny
makaron a nawet
ryż.Przepis własny.Składniki na garnek o pojemności 3 litry:1
korzeń pietruszkiplaster
selera (korzeń)1 bardzo dojrzały
pomidor1/4 główki
brokuła - około 150 ggarść
zielonego groszku lub
fasolki szparagowejgarść
kukurydzy (może być konserwowa)1 duża
marchew lub dwie średnie3 średniej wielkości
ziemniaki1 mały czerwony
burakmakaron tortellini z
mięsem - 250 g
liść laurowy,
pieprz wg uznania
sól - około łyżkadwie łyżki
majerankusłodka papryka w proszku - płaska łyżka
ostra papryka w proszku - według uznaniaząbek
czosnkupół białej
cebuliBardzo fajnie jeżeli masz choć trochę rosołu
mięsnego w zamrażarce czy z poprzedniego obiadu, jeżeli na nim (lub z jego dodatkiem) ugotujesz zupę, to będzie jeszcze smaczniejsza.Wykonanie:Wszystkie warzywa umyć.
Ziemniaki,
marchew,
buraka,
pietruszkę i
selera obrać, pokroić w kostkę.
Brokuł podzielić na różyczki,
pomidora natomiast sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Włosi często dodają
makaron na końcu do garnka z zupą i z nią go gotują, jednak zupa może zmętnieć.Garnek napełnić do połowy
wodą, dołożyć
zioła i
przyprawy, zagotować i dodać wszystkie warzywa oprócz
pomidora. Doprowadzić do wrzenia i całość gotować około 20-30 minut, tak by warzywa były miękkie. Kiedy są już miękkie dodać
pomidora. Spróbować, jeżeli jest taka konieczność to uzupełnić
przyprawy.Zupę można zaklepać
mąką i
śmietaną lub zabielić
jogurtem.Podawać gorącą z
makaronem :)Smacznego!Pozdrawia,
Kasia