ßßß Cookit - przepis na PENNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

PENNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

nazwa

Wykonanie

W dzieciństwie szpinak był dla mnie zieloną papką przypominająca trawę na talerzu, dopiero n a studiach poznałam jego smak i go pokochałam. Od tej pory często pojawia się w mojej kuchni w coraz to nowszych kombinacjach :)
Kilka słów o szpinaku :
Szpinak zawiera składniki mineralne takie jak żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek, magnez wpływajacy korzystnie na układ nerwowy oraz potas obniżajacy ciśnienie tętnicze krwi. Zawarty w szpinaku kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej płodu.
Posiada również działanie przeciwutleniające.
Jest warzywem niskokalorcznym,100g dostarcza jedynie 16 kcal.
Składniki :
Mrożony lub świeży szpinak- 500g
Śmietana 30% (kremówka) lub serek mascarpone- 250g
Czosnek, 5 ząbków
Pierś z kurczaka- 0,5kg
Makaron penne- 400g
Olej
Gałka muszkatołowa
Pieprz
Przyprawa warzywna
Przepis:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą warzywną smażyć na oleju, aż do zarumienienia.
Mięso zdjąć z patelni i wrzucić na nią mrożony szpinak. Smażyć, aż do odparowania wody.
W między czasie, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z gałką muszkatołową.
Czosnek lekko podsmażyć, połączyć ze szpinakiem. Dodać do tego śmietanę, przyprawę warzywną, pieprz. Na końcu dodać kawałki kurczaka i wymieszać, chwilę smażyć.
Ugotować makaron, odcedzić i dodać do makaronu sos z kurczakiem, wszystko wymieszać, gotując na małym ogniu.
Ilość porcji: 4
Jedna porcja zawiera :
B-29g T- 24 g W-84g E- 650 kcal WW- 8
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2014/12/makaron-ze-szpinakiem-i-kurczakiem.html