ßßß
W dzieciństwie szpinak był dla mnie zieloną papką przypominająca trawę na talerzu, dopiero n a studiach poznałam jego smak i go pokochałam. Od tej pory często pojawia się w mojej kuchni w coraz to nowszych kombinacjach :)Kilka słów o szpinaku :Szpinak zawiera składniki mineralne takie jak żelazo biorące udział w produkcji czerwonych krwinek, magnez wpływajacy korzystnie na układ nerwowy oraz potas obniżajacy ciśnienie tętnicze krwi. Zawarty w szpinaku kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej płodu.Posiada również działanie przeciwutleniające.Jest warzywem niskokalorcznym,100g dostarcza jedynie 16 kcal.Składniki :Mrożony lub świeży szpinak- 500gŚmietana 30% (kremówka) lub serek mascarpone- 250gCzosnek, 5 ząbkówPierś z kurczaka- 0,5kgMakaron penne- 400gOlejGałka muszkatołowaPieprzPrzyprawa warzywnaPrzepis: