ßßß
Zapiekanka tak naprawdę z tego co było, co znalazłam w lodówce. Dobry sposób na pozbycie się resztek jedzenia, z obiadu dnia poprzedniego, lub na zrobienie porządku w lodówce :)To danie raczej nie należy do tych, które ładnie się prezentuje, ale bardzo dobrze smakuje.Zapiekankę zrobić możemy z dowolnych składników, w tym przypadku nie ogranicza nas nic. Również jeśli chodzi o ich ilość to jest ona jak najbardziej dowolna.Dlatego też ja nie będę dzisiaj podawała Wam idealnej, dokładnej ilości składników. Zapiekanka powstała właśnie w wyniku tzw. czyszczenia lodówki, więc było w niej wszystko i nic.Do zapiekanki możemy użyć surowych ziemniaków, lub ugotowanych. Ja jednak zawsze robię z surowych, pokrojonych w plastry, bo lubię zapiekanki z takimi lekko twardymi ziemniakami, a nie z ” ciapowatymi „, ale można oczywiście zrobić ją nawet z ugotowanymi, utłuczonymi ( np. z obiadu ), albo z makaronem :)Składniki:– kilka ziemniaków pokrojonych w plastry– 500g mięsa mielonego– mała puszka kukurydzy– mały brokuł ( podgotowany wcześniej około 5 minut )– 2 cebule pokrojone w plastry– kilka pieczarek– 4 ogórki konserwowe– 3 łyżki koncentratu pomidorowego– 2 garście startego sera żółtego– 1 jajko– pół szklanki śmietany– trochę mleka– sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniakówPrzygotowanie:* Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, bądź olejem.* Mięso mielone podsmażamy na patelni, przyprawiając solą i pieprzem.* Wszystko układamy warstwami, na przemian i tylko od nas zależy w jakiej kolejności to zrobimy. Ja zaczęłam od ziemniaków na dnie, posypałam je przyprawą do ziemniaków, a potem kolejno: podsmażone mięso mielone, cebula pokrojona w plastry, puszka kukurydzy, znowu ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Teraz pieczarki pokrojone w plasterki, ogórki konserwowe w plasterki i brokuł podzielony na małe różyczki.* W miseczce mieszamy ze sobą koncentrat, śmietanę, mleko, jajko i ser żółty. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie łączymy ze sobą.* Powstałą mieszanką polewamy zapiekankę na całej powierzchni i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180st. ). Pieczemy do uzyskania odpowiedniej, oczekiwanej miękkości warzyw.dania z makaronem
Zapiekanka niestety nie doczekała się zdjęć po wyjęciu z piekarnika :)Kategorie: